SUDIONICI TESTNE FAZE

Bubaš objasnila zašto Hrvatska uopće ima nacionalnu platformu i zaključila: Nepravilnosti ne postoje

26.04.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Barem jednu dozu cjepiva primilo je 630.000 građana naše zemlje, a kampanja cijepljenja protiv koronavirusa se nastavlja, iako ne bez teškoća. Primarijus Marija Bubaš iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bila je gošća Dnevnika HTV-a

Marija Bubaš rekla je u Dnevniku HTV-a da je dobro da su ljudi za cijepljenje naručeni preko liječnika obiteljske medicine, jer u nekim zemljama niti ne postoje platforme za naručivanje cijepljenja, a naručuju i cijepljenje provode isključivo liječnici obiteljske medicine.

'Normalno je da u ovom drugom valu naručuju liječnici obiteljske medicine i to rade upravo putem platforme', ustvrdila je.

Na pitanje zašto je platforma uopće naručivana ako je neke zemlje nemaju, rekla je da je Hrvatska napravila iskorak koji će trajati ne samo sada za vrijeme Covida, nego generacijama. 'Kako će tehnologija ići naprijed, tako će i taj proizvod ići naprijed i povezivati sve dijelove jednog sustava, kako bi bila nacionalna platforma, a ne pojedinačna, županijske ili neki niže razine'.

'Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja sudjeluje u testnoj fazi za izradu digitalnog zelenog certifikata, odnosno Covid putovnice, i zato na jednom mjestu moramo imati objedinjene sve podatke, što ne bi moglo funkcionirati da takva nacionalna plaforma ne postoji', rekla je.

Kazala je da nepravilnosti ne postoje, nego postoje razni kanali za prijavu, putem besplatnog broja telefona 0800 0011, pozivnih centara županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnika obiteljske medicine, platforme cijepise. Cijepljenje radnoaktivnog stanovništva, cijepljenje sigurnosnih službi i turističkih djelatnika, koje je već počelo, bit će organizirano upravo putem tih raznih kanala, zatim izravnim kontaktiranjem firmi te cijepeći na lokacijama određenih tvrtki ili na mjestima masovnih cijepljenja, a manji poslodavci, do 50 zaposlenih bit će naručivani u županijske zavode, na kojima je da naprave svoje planove za provedbu cijepljenja, a nema potrebe duplirati posao.

  • +17
Velika gužva na Velesajmu za cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Dolazi dovoljno cjepiva, problema ne bi trebalo biti', rekla je.

Ukupno gledajući, brojevi su i dalje visoki, i dugo imamo niz u kojem su brojevi visoki ali stagniraju, a na pitanje kada će početi padati, Bubaš je kazala da je već jučer pad primjećen i nada se da će se taj trend nastaviti.

'To ovisi o puno faktora, a najveći je pridržavanje epidemioloških mjera. Neki odbijaju, zbog ljepšeg vremena, pridržavati se mjera. Nadam se da će ih se građani pridržavati i odlučiti se na cijepljenje te dolaziti na cijepljenje onda kada su pozvani', rekla je.