RASPRAVA U OTVORENOM

Bubaš o cijepljenju mlađih: Puno dalje stignemo hodajući lijevom i desnom nogom nego skakućući na istoj nozi

24.03.2021 u 23:12

Bionic
Reading

Jesu li čelnici Europske unije pali na vrlo važnom ispitu pravovremene zaštite građana cijepljenjem protiv COVID-a? Unija, koja je u razvoj cjepiva uložila gotovo tri milijarde eura ne uspijeva spriječiti izvoz cjepiva u treće zemlje, stoga se nameće pitanje: je li farmakoindustrija jača od država? Očito je da joj je profit na prvom mjestu. Što konkretno znače najave stvaranja uvjeta za proizvodnju cjepiva u Hrvatskoj?

Broj zaraženih opasnijim, britanskim sojem raste, hoće li i kod nas biti pooštravanja epidemioloških mjera? Na navedena pitanja u emisiji HTV-a Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić raspravljali su Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH; Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja, Braunschweig; Igor Francetić, klinički farmakolog, Centar za ekspertnu medicinu te Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Otvoreno o cjepivu Izvor: Screenshot / Autor: Otvoreno/HRT

Marija Bubaš, dr. med., pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da raste broj zaraženih, ali da je taj broj cijelo vrijeme tinjao, te da se samo jedan dio može pripisati popuštanju mjera. - Trenutno smo došli do maksimuma što se tiče popuštanja mjera, rekla je dodavši da su najviše dominantna obiteljska manja okupljanja, zanemariavanje simptoma, kasno javljanje obiteljskim liječnicima i ciruklacija iz obitelji u mjesto rada, pa u školu, vrtić...

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja, Braunschweig rekao je da došlo do opuštanja mjera jer su vlade pod pritiskom javnosti. - Ovaj virus djeluje na to kako se ponašamo ako dolazi do veće komunkacije među ljudima i virus se više širi.

  • +2
Zagreb: Gužva za cijepljenje na punktu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH komentiravši turističku sezonu rekao je da je najvažnije kako se ponašamo i kako će turistička sezona ovisiti o nama. - Važno je da shvatimo da nema te mjere koja može prisiliti ljude da nose masku u zatvorenim prostorima. Ne može se mjerama stožera narediti prozračavanje i prisliti ljude da drže distancu ako oni to ne žele. Stožer može ograničiti okupljanja, ali ako se ti isti ljudi okupljaju u zatvorenim prostorima gdje nije moguće provjeriti kako se ponašaju virus će se širiti. Na nama je da odlučimo hoćemo li osnovnim mjerama - pranje ruku, držanje distance i nošenje maske, spasiti sezonu ili ne, rekao je.

Do kraja travnja Hrvatska će imati više od milijun doza cjepiva, po pola milijuna Pfizera i AstraZenece, te oko 100.000 Moderne, kazao je Zvonimir Frka-Petešić.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a komentiravši aferu s cjepivom AstraZenece u Italiji rekao je da su milijuni doza došli iz pogona u Nizozemskoj koji je AstraZeneca iznajmio, a koji nema dozvolu poslovanja u EU-u. - S druge strane šuti se o tome da u SAD-u AstraZeneca ima nekoliko desetaka milijuna cjepiva, a ono nije odobreno u SAD-u i ne dolazi u EU.

Na pitanje je li politika doživjela poraz od farmaceutske industrije i kapitala, Igor Francetić, klinički farmakolog, Centar za ekspertnu medicinu rekao je da ne raspolaže s dovoljno podataka, al da je iluzorno od farmaceutske industrije očekivati neki sentiment jer njezin proizvod je lijek koji spriječava ili liječi bolesti. - Oni funkcioniraju na principu profita. Meni je ovo veliko razočarenje u EU kad čujem da se nekoliko milijuna doza AstraZenecina cjepiva skriva u Italiji. Mislim da je ovo nova situacija za čitav svijet, rekao je dodavši da su se i farmaceutske tvrtke zaletile s obećanjima koliko mogu isporučivati cjepiva, ali i da je došlo do nejasnih postupaka proizvođača koji ne isporučuju cjepivo dogovorenim ritmom.

  • +6
Cjepivo Oxford/AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Frka Petešić rekao je da financije niti u jednom trenutku nisu bile presudni moment kada smo odlučivali koliko doza i čega ćemo naručiti. - Na početku je naručeno od prvog cjepiva koje je bilo dostupno najveći broj doza, a dosad je naručeno gotovo 9 milijuna doza svih raspoloživih cjepiva. Na pitanje je li bila greška što smo se odlučili za AstraZenecu rekao je da se ne može reći da smo sve karte stavili na AstraZenecu jer smo od njih naručili 2,7 milijuna doza od ukupno 9 milijuna doza. U trenutku kad smo naručivali oni su najavljivali da će moći prvi isporučiti.

Komentiravši cijepljenje Bubaš je rekla kako je svaka županija za sebe odredila strategiju cijepljenja, te da se u nekim županijama cijepi na punktovima, negdje je kombinirani model, a negdje je zastupljeno cijepljenje u ordinacijama. - Ovo je izvanredna situacija i zahtjeva izvanredne napore, rekla je. Istaknula je i kako ne smatra da je krivo cijepiti mlađe jer to ne znači da zanemarujemo starije. - Puno dalje se stignemo hodajući lijevom i desnom nogom nego skakućući na istoj nozi. Ako nastavite cijepiti kronične bolesnike i starije osobe, a s druge strane krenuli ste cijepiti i radno aktivnu populaciju, to nije loše jer oni ostvaruju puno više kontakata i na taj način će se stvoriti zaštitni bedem oko vulnerabilnih, rekla je.