SASTAVLJANJE PRORAČUNA

Bruxelles upozorio Italiju: Napravit ćete nešto nezapamćeno!

18.10.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Europska komisija u četvrtak je u pismu vladi u Rimu upozorila Italiju kako planira "nezapamćeno" kršenje propise eurozone za sastavljanja proračuna

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici planirano odstupanje od ciljeva reguliranja duga i deficita označio je kao "nezapamćeno u povijesti Sporazuma o stabilnosti i rastu". Sporazum predstavlja pravilnik za sastavljanje proračuna u Eurozoni.

Proračun Italije za 2019. prijeporan je iz razloga što se oslanja na veliko povećanje deficita, unatoč činjenici da su dugovanja Italije među najvišim na svijetu, čineći 130 posto BDP-a.

Talijanska vlada planira za iduću godinu deficit u visini od 2.4 posto, što je bitno ispod europskog maksimuma od 3 posto, iako je znatno viši od ovogodišnjeg ciljanog deficita od 1.8 posto. Proračun za 2019. potiče ulaganja u socijalnu zaštitu, smanjuje dob za mirovinu te povećava trošenje koje povećava deficit. Vladajuća koalicija je rekla kako je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvo u Italiji, koja je treći po veličini, ali i spororastući član Eurozone.

Premijer Giuseppe Conte kazao je da kriticizam EU-a "ne bi trebao zabrinjavati" Talijane te da su spremni braniti "dobro zamišljeni, dobro strukturirani i ostvarivi proračun".

Conte je rekao kako odstupanje talijanskog proračuna od fiskalnih ciljeva EU-a "nije veliko". Poručio je da njegova vlada razgovara s agencijama za rejting te kako se nada da se srozavanje talijanskog duga može izbjeći tijekom analize financija zemlje koju će provoditi agencije Moody i Standard&Poor.

Moscovici traži od talijanskog ministra gospodarstvo Giovannija Tria da odgovori na pismo do 22. listopada, dok je 31. listopada krajnji rok do kada će Komisija dati konačnu procjenu proračuna.