SPORNA REFORMA

Bruxelles traži od Suda EU-a da zamrzne novi poljski zakon o kažnjavanju sudaca

24.01.2020 u 19:59

Bionic
Reading

Europska komisija zatražila je u petak od Suda EU-a da zamrzne novi poljski zakon koji omogućuje smjene sudaca koji kritiziraju vladinu reformu pravosuđa, prenosi Reuters

Poljski sudovi počeli su u međuvremenu odgađati ročišta nakon što je poljski Vrhovni sud u četvrtak ocijenio da bi presude nekih sudaca imenovanih po novim pravilima koje je donijela konzervativna vlada mogle biti dovedene u pitanje.

Sud je doveo u pitanje važan element kontroverzne reforme pravosuđa, odlučivši da više od 500 sudaca imenovanih po novom režimu ne smije sudjelovati u pravosudnim postupcima, prenosi afp.

Europska komisija, čuvar ugovora EU-a, koji imaju primat nad nacionalnim zakonodavstvom, kazala je da je već više puta upozorila Varšavu da novi zakon o kažnjavanju sudaca nije u skladu s europskim pravom jer potkopava neovisnost sudstva.

Poljski parlament, kojim dominira euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) koja je u sukobu s Bruxellesom zbog reforme pravosuđa otkako je preuzela vlast 2015., u četvrtak je ipak usvojio taj zakon.

Glasnogovornik Komisije Christian Wigand izrazio je zabrinutost. "Komisija je jako zabrinuta za vladavinu prava u Poljskoj, a posebice zbog konačnog usvajanja zakona o izmjenama zakona o organizaciji sudova", rekao je.

Dodao je da će europska povjerenica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova idući tjedan posjetiti Poljsku.

PiS tvrdi da se zakonom želi spriječiti kaos u poljskom pravosuđu.

EU je pokrenuo proces protiv Varšave zbog ugrožavanja vladavine prava.

Poljska je već izgubila nekoliko slučajeva na Sudu EU-a koje je pokrenula Komisija, a Bruxelles sada želi da korištenje sredstava iz novog višegodišnjeg proračuna EU-a bude uvjetovano poštivanjem vladavine prava.

Poljski Vrhovni sud odlučio je u četvrtak da presude koje donesu suci imenovani po novim pravilima mogu biti dovedene u pitanje zbog sukoba s europskim pravom.

Vlada je zatražila od Ustavnog suda, kojim predsjeda Julia Przylebska, koju vođa PiS-a Jaroslaw Kaczynski smatra "bliskom prijateljicom", da razmotri je li Vrhovni sud nadležan o tome odlučivati.

Komisija je dovela u pitanje legitimitet poljskog Ustavnog suda.

"Zabrinuti smo zbog današnje izjave poljskih vlasti. Neovisnost i legitimitet Ustavnog suda ozbiljno je narušena i on više ne može provoditi učinkovitu ustavnu kontrolu", objavila je.

Poljski suci počeli su odgađati sudska ročišta nakon presude Vrhovnog suda, sugerirajući da čak i suci promaknuti u sklopu reforme imaju dvojbe u vezi izmjena zakona.

"Ovo je kulminacija u sukobu zbog pravosuđa", rekao je sudac Piotr Gaciarek, član utjecajnog sudskog udruženja Iustitia, ocijenivši da će se odluka Vrhovnog suda odraziti na sve sudove u zemlji.

"Presude novih sudaca od sada mogu biti dovedene u pitanje", rekao je.

Ministarstvo pravosuđa kazalo je da je odluka Vrhovnog suda "nevažeća i da grubo krši zakone".

Kritizirao ju je i premijer Mateusz Morawiecki.

"Suci Vrhovnog suda svojom se odlukom donesenom u četvrtak žele staviti iznad Ustava", rekao je na konferenciji za novinare, upozorivši da bi moglo doći do "destabilizacije pravnog sustava".

Odluka bi mogla dovesti u pitanje više desetaka tisuća sudskih odluka, kazao je.

Glasnogovornik Vrhovnog suda, sudac Michal Laskowski, objasnio je, međutim, da odluka nije retroaktivna i da se neće odnositi na postupke koji su u tijeku.

Sudac Vrhovnog suda Wlodzimierz Wrobel kazao je da su vladine reforme te koje su dovele do "velike neizvjesnosti i kaosa" zbog čega čak i strani sudovi više ne žele surađivati s poljskima.