MEKSIČKI NARKO-RATOVI

Brutalna egzekucija 13 tinejdžera

05.12.2008 u 11:06

Bionic
Reading

Tijela trinaest tinejdžera pronađena su uz makadamski put pokraj gradića u meksičkoj pokrajini Sinaola, koja je veliki proizvođač marihuane

MONTERREY - Tako se nastavio niz masovnih ubojstava u zemlji kojom u posljednje vrijeme bjesne narko-ratovi. Prolaznici su naišli na tijela rano u četvrtak, a bila su ostavljena pokraj ukradenog kamioneta. 'Žrtve su prethodno postrojene i zatim najvjerojatnije strijeljane', rekao je glavni državni tužitelj u Sinaloai, prenosi Reuters.

Lokalni mediji su prenijeli vijest da su svi mrtvi bili maloljetnici. Ovo je posljednje masovno ubojstvo od kada je u baru u Ciudad Juarezu, u neposrednoj blizini granice s Teksasom ubijeno 11 ljudi. U kolovozu je u mjestu na jugu Meksika pronađeno 13 dekapitiranih ljudi, uključujući i bebu.

Predsjednik Felipe Calderon je prilikom preuzimanja ureda prije dvije godine obećao žestok obračun s narko-kartelima te je u tu svrhu rasporedio 45 tisuća vojnika i federalnih policajaca diljem zemlje. Unatoč brojnim zapljenama velikih količina droge i uhićenjima velikih riba, ubijanja su se nastavila.

Prema procjenama, 4.700 ljudi poginulo je u nasilju vezanom za drogu ove godine, a uglavnom su poginuli u bitkama oko krijumčarskih putova kojima se prevozi droga u SAD i u sukobima s meksičkim snagama sigurnosti.   

Sinaloa je dom meksičkog najtraženijeg narko-gazde Joaquina 'Shortyja' Guzmana, koji se bori s vođama ostalih meksičkih kartela za kontrolu nad trgovinom narkoticima vrijednu oko 40 milijardi dolara godišnje.