katastrofa

Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću

04.04.2024 u 08:27

Bionic
Reading

Broj ljudi za koje je potvrđeno da su ozlijeđeni u najgorem potresu u Tajvanu u posljednjih 25 godina popeo se na 1050, objavile su vlasti u četvrtak

Vlasti su također izvijestile da je mala skupina od šest rudara koji su bili zarobljeni dovedena na sigurno.

Muškarci su iz područja pogođenog katastrofom prebačeni helikopterom, objavile su vlasti u četvrtak ujutro. Ostalih 64 radnika i dalje su zarobljena u drugom kamenolomu.

U početku nije bilo novosti o desecima drugih zarobljenih ljudi, uključujući planinare u planinskim špiljama i stazama i ljude u vozilima u tunelima. U četvrtak ujutro također se nisu spominjale nove žrtve osim devet već potvrđenih.

Potres je pogodio Tajvan u srijedu ujutro u vrijeme najvećih gužvi, a osjetio se na cijelom otoku koji ima više od 23 milijuna stanovnika.

Tajvanska Središnja meteorološka uprava (CWA) priopćila je da se potres magnitude 7,2 po Richteru dogodio u srijedu u 7:58 sati (u utorak 23. 58 sati pod srednjoeuropskom vremenu) na dubini od 15,5 kilometara.

  • +28
Potres na Tajvanu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od istočne obale u blizini grada Hualiena, koji je posebno teško pogođen.

U četvrtak Upravljački centar za hitne slučajeve planira dati informacije o daljnjem razvoju događaja, dok se nastavljaju radovi na spašavanju i čišćenju pogođenih područja.

Tajvanski premijer Chen Chien-jen proglasio je okrug oko Hualiena područjem pogođenim katastrofom. Ministarstvo obrane i vatrogasci namjeravaju bespilotnim letjelicama pretražiti područje tražeći nestale i unesrećene osobe.

Tajvanska novinska agencija navodi da je potres najsnažniji od 1999. kada je zabilježeno podrhtavanje tla magnitude 7,6 po Richteru.

Taj je potres ubio oko 2400 ljudi, a oštećeno je ili uništeno 50 tisuća građevina.