izvanredno stanje

Broj mrtvih u nasilju u zatvorima u Ekvadoru dostigao je 18

25.07.2023 u 23:55

Bionic
Reading

Vlada Ekvadora u utorak je proglasila 60-dnevno izvanredno stanje u zatvorima u zemlji i ovlastila oružane snage da ponovno preuzmu kontrolu nad zatvorima, nakon vala nasilja u kojem je tijekom vikenda poginulo 18 osoba

Proglašenje izvanrednog stanja izazvalo je nasilje u gradu Esmeraldas, gdje je 15 zatvorskih čuvara i dvoje drugih zaposlenika držano kao taoci u lokalnom zatvoru, rekla je vlada u priopćenju.

U samom Esmeraldasu napadnuta je policijska jedinica, postavljeni su eksplozivi na benzinske postaje i spaljeno je nekoliko automobila. Ured državnog odvjetnika objavio je na društvenim mrežama da je jedan civil ozlijeđen u napadu molotovljevim koktelima na njegov ured tamo.

U Guayaquilu je najmanje 2.700 teško opremljenih vojnika i policajaca ušlo u zatvor Penitenciaria del Litoral nakon donošenja mjere od 60 dana, povrativši kontrolu nad tri ćelijska bloka kontroliranim detonacijama.

Ovaj najnoviji val nasilja u zatvorima dolazi tijekom kampanje za izbore 20. kolovoza, a neki predsjednički kandidati obećavaju reforme zatvora.

Vojna intervencija u zatvorima u Ekvadoru nastavit će se sve dok se ponovno ne preuzme kontrola i dok ne bude prijetnje zatvorenicima ili dužnosnicima, priopćila je vlada.