osamostaljenje

Brodsko Sveučilište dočekalo rješenje Ustavnog suda: Put k izdvajanju iz osječkog Sveučilišta

05.03.2018 u 18:30

Bionic
Reading

Nakon odluke Ustavnog suda kojom se odbija ustavna tužba Rektorskog zbora zbog osnutka Sveučilišta u Slavonskom Brodu, na sastanku u ponedjeljak, koji je potaknuo gradonačelnik Mirko Duspara, na kojem su bili saborski zastupnici iz Brodsko-posavske županije i gradski vijećnici, istaknuto je kako se očekuje da Senat osječkoga Sveučilišta dopusti izdvajanje slavonskobrodskih članica

Prije više od dvije godine, 27. studenoga 2015. tadašnji predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Damir Boras podnio je prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Vlada Zorana Milanovića poslala je u rujnu 2015. Hrvatskome saboru Prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, što je Sabor i prihvatio, a taj je zakon stupio na snagu 21. listopada 2015. U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Rektorski zbor je naveo da je tadašnja Vlada ugrozila autonomiju sveučilišta budući da, po zakonu o osnivanju novog sveučilišta, Sveučilište u Osijeku mora donijeti odluku o izdvajanju dvaju brodskih fakulteta (Strojarskog fakulteta i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti) iz svojeg sastava kako bi se moglo ozakoniti brodsko Sveučilište.

Ustavni sud na sjednici 30. siječnja nije prihvatio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti.

Gradonačelnik Duspara rekao je danas kako 'sada treba pokušati što prije lobiranjem dovesti do toga da Senat osječkog Sveučilišta donese pozitivno rješenje i dopusti slavonskobrodskim članicama da istupe iz Sveučilišta J.J. Strossmayera i postanu sastavnice Sveučilišta u Slavonskome Brodu'.

'Naše sastavnice svoj dio posla već su odradile 2015. i 2016. godine donošenjem odluka o pokretanju postupka o izdvajanju iz Sveučilišta u Osijeku', istaknuo je.

  • +9
Osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Prve članice novoga slavonskobrodskog Sveučilišta trebale bi biti Strojarski fakultet, osamostaljeni Učiteljski fakultet, Veleučilište Slavonski Brod i Studentski centar Slavonski Brod.

Privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskome Brodu Roberto Lujić rekao je kako je 'problem nastao zbog podjele novca'.

'Nema ovdje ljubavi ili neljubavi. Osnovano je novo sveučilište, a kolač je ostao isti. Da smo bili na mjestu Rektorskog zbora, možda bismo i mi slično reagirali. Ono što se od lokalne politike očekuje je da se uključi u financijskom obliku, ali ne s iznosima 120 ili 200 tisuća kuna, jer su to smiješni iznosi za sveučilište. Time bi dali još jednu notu ozbiljnosti osnivanja sveučilišta u Slavonskom Brodu', rekao je Roberto Lujić. Osnutak novog sveučilišta stajao bi 20-ak milijuna kuna, uz postupni rast u nekoliko godina na oko 200 milijuna kuna na godinu. Lujić je istaknuo kako novo Sveučilište treba graditi prijateljske odnose s osječkim Sveučilištem i ne treba osnivati smjerove kojih ima u Osijeku.

'Osnivanjem sveučilišta zadržali bismo razinu od 2000 do 2500 studenata. Pred nama je golemi posao osnivanja novih studijskih programa koji bi privukli studente iz drugih krajeva Hrvatske te Bosanske posavine', rekao je Lujić.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić istaknuo je kako Slavonski Brod nedvojbeno mora imati sveučilište.

'Vjerujem da ćemo uspjeti osnovati sveučilište zbog mladih generacija. Osnivanje je izraz želje građana koji žive na ovom prostoru', podsjetio je Marušić. Zbog novca koji bi mogao biti jedna od glavnih kočnica osnivanja novog sveučilišta, saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS) istaknuo je kako se problem može premostiti zajedničkim lobiranjem za povećanje proračuna za znanost.

Slavonskobrodski gradonačelnik podsjetio je da je Strojarski fakultet bio jedna od glavnih sastavnica pri osnivanju osječkog Sveučilišta izdvojivši se tada iz Sveučilišta u Zagrebu radi razvoja Slavonije.

'Osnivanje sveučilišta bila bi najbolja i najkonkretnija demografska mjera', rekao je saborski zastupnik Marko Šimić (HDZ).

Podsjećajući da je Zakon o osnivanju slavonskobrodskog Sveučilišta donijela Vlada Zorana Milanovića, saborska zastupnica Marta Luc Polanc (SDP) rekla je kako ne vidi zašto taj posao ne bi nastavila sadašnja Vlada 'jer sedmi po veličini grad u Hrvatskoj zaslužuje sveučilište'.

Više puta tijekom rasprave istaknuto je kako se očekuje da u sljedećih 90 dana posebno povjerenstvo Senata osječkog Sveučilišta da preporuku kojom se dopušta izdvajanje slavonskobrodskih članica, a zatim i konačna odluka Senata.

Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) istaknuo je kako treba pronaći način za ubrzanje cijelog procesa, a ovo je dobar trenutak za osnivanje sveučilišta jer ono može biti važan element Vladina Projekta 'Slavonija' te s obzirom na mogućnost financiranja iz EU fondova. Ćosić je optimistično najavio kako bi novo sveučilište prve studente moglo primiti već ove jeseni.