'etničko čišćenje'

Brnabić ne razumije da se akcija poput Oluje može slaviti

04.08.2017 u 17:51

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u petak da će Vlada Srbije dostojanstveno obilježiti obljetnicu stradanja Srba u akciji Oluja, rekavši kako ne razumije da se takva jedna akcija može slaviti

"Ne možemo razumijeti da netko slavi što je tada praktično etnički očišćena jedna zemlja", rekla je Brnabić, naglaivši da će, kao i svake godine, obilježavanje Oluje u Srbiji biti dostojanstveno.

"Mi ćemo danas kao vlada odati počast svim žrtvama, i onima koji su izgubili živote, ali i onima koji su izgubili domove i imovinu u Hrvatskoj", rekla je je Brnabić.

Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović priopćila je kako "Srbija danas tuguje i sjeća se više od 2.000 poginulih civila i 250.000 protjeranih Srba iz Hrvatske u najvećoj akciji etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata", dok  "s druge strane, Hrvatska danas pjeva i slavi Dan oslobođenja".

U povodu Dana sjećanja na žrtve Oluje Mihajlović je u priopćenju navela kako "u Srbiji danas odjekuju crkvena zvona, a u Hrvatskoj pjeva (Marko Perković) Thompson".

"To je slika naših odnosa poslije 22 godine od akcije 'Oluja', tako će ovaj dan po svoj prilici izgledati i u godinama pred nama", navela je Mihajlović, sugerirajući kako bi "bilo dobro da svih ostalih dana Hrvatska i Srbija više rade na rješavanju otvorenih pitanja".

Srbijanski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Nebojša Stefanović, član Srpske napredne stranke (SNS) oštro je reagirao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se Oluja dogodila kako bi se spriječile neke nove Srebrenice.

Ta je izjava "u najmanju ruku skandalozna", izjavio je Stefanović. "Pitam Andreja Plenkovića znači li to da su djeca i starci, koji su pobijeni tijekom akcije Oluja, ubijeni zbog nečijih pretpostavki i iz predostrožnosti?", upitao je Stefanović, u priopćenju koje prenosi SNS.

Plenković je u petak uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja rekao da je u to vrijeme "državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, doprinijela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske, već je značila i strateški preokret odnosa u BiH i sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću", te da je "zahvaljujući 'Oluji' došlo do postizanja Daytonskog i Pariškog sporazuma".

Stefanović kaže kako je "za ne povjerovati da bilo tko, a posebno premijer jedne države koja je članica EU, izgovori bilo šta slično u 21. stoljeću" i poziva "predstavnike vlasti u Hrvatskoj da se jasno odrede prema zločinima koji su počinjeni u akciji Oluja, a ne da slave ono što je srpska nesreća".

Šef zastupničke skupine Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića (SPS) u skupštini Srbije Ðorđe Miličević ocijenio je da će "sve dok Hrvatska slavi stradanje i protjerivanje Srba i uništavanje njihove imovine, biti vrlo teško govoriti o unapređenju odnosa dviju zemalja i rješavanju otvorenih pitanja i punog pomirenja".

Oporbene parlamentarne stranke u Skupštini Srbije u povodu obljetnice akcije Oluja da se "konačno riješi sudbina nestalih", te da se "prognanim Srbima omogući povratak" na njihovu imovinu u Hrvatskoj.

Središnja državna manifestacija obilježavanja obljetnice stradanja Srba iz Hrvatske u vojno-redarstvenoj akciji Oluja bit će održana večeras na nogometnom terenu NK Veternik kod Novoga Sada, a nazočit će joj predsjednik države Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, patrijarh srpski Irinej, ministri u srbijanskoj vladi, te predsjednik entiteta BiH Republika Srpska Milorad Dodik.

Aleksandar Vučić sastat se s prethodno predstavnicima Srba iz regije u Gradskoj kući u Novom Sadu, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

U subotu će se diljem Srbije, u znak sjećanja na Srbe stradale u akciji Oluja,  točno u podne oglasiti  sirene.