EKSPLOZIJA U PODGORICI

Brković: Ovo je užas, preživio sam novi četnički atentat!

14.01.2014 u 11:14

Bionic
Reading

'Ovo je užas. Preživio sam još jedan atentat', rekao je u razgovoru za Agenciju Anadolija Jevrem Brković (80), poznati crnogorski književnik, svojevremeno najagilniji antiratni aktivist i protivnik režima Slobodana Miloševića u Crnoj Gori nakon što je sinoć izvršen novi napad na njegov stan u centru Podgorice aktiviranjem jakog pirotehničkog sredstva

Jevrem Brković smatra da je riječ o pokušaju njegovog zastrašivanja, podsjećajući da su ga 2006. godine još uvijek nepoznate osobe napale i pretukle u blizu njegovog stana, kada je ubijen njegovog vozač i pratitelj Srđan Vojičić.

Policija: Veća petarda

Crnogorska policija utvrdila je da je pred Brkovićevim stanom eksplodirala veća petarda, prenijela je RTV Crne Gore. Očevidom je konstatirano da je 'na prostoru između dva stana u prizemlju zgrade, bliže stanu koji pripada Brkoviću, aktivirana petarda većih dimenzija, crne boje, od čijeg su djelovanja na jednom dijelu vrata stana Brkovića ostali vidljivi praškasti tragovi, dok je jedan dio tih tragova pronađen i u blizini susjednog stana'.

'Eksplozija se dogodila točno u 21.20 sati. Bio sam sam u kući, jer mi je supruga umrla, a sinovi žive u svojim stanovima. Gledao sam emisiju o atentatima i ubojstvima na RTV Crne Gore. I u trenutku kad novinar Veseljko Rudović spominje kako je nerasvijetljen slučaj atentata na mene, kada je ubijen moj prijatelj i vozač Srđan Vojičić, grunula je takva eksplozija ispred vrata da sam ja mislio da je otišlo pola zgrade. Istrčao sam. Vidio sam dim. Istrčali su i moji susjedi, probudila su se djeca... Pazite, to je zgrada u strogom centru Podgorice s osam stanara. Došla je policija. Došao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, kao prijatelj, da se solidarizira, Boro Vučinić, šef specijalne policije. Mnogo ljudi je došlo. Zvali su sa svih strana', kazao je uznemireni Brković za AA.

Brković ističe da je riječ o još jednom pokušaju zastrašivanja, te dodaje kako njega nikako ne mogu prestrašiti.

'Kakva je trenutna situacija u Crnoj Gori, ovo je sasvim normalno. Cilj je da se zaplašim, a znaju da se ne mogu zaplašiti. Tri atentata su na mene izvedena! Netko ih je naručio, a kao pokriće su imali proslavu pravoslavne Nove godine, da se sve svali na neke huligane', rekao je on.

Na pitanje tko stoji iza ovog napada, Brković odgovara 'četničke snage, mračne snage, velikosrpske snage'.

'Jedna mržnja prema meni kao piscu koji se nije ustručavao sve govoriti, koji je o njima rekao prave istine koje ostaju i bole. Zašto smetam? Nedavno sam objavio knjigu, zapravo odlomke iz knjige o užasima koji su se 1991. i 1992. godine događali. Onda znate za Pismo Hercegovcima, Bošnjacima i Hrvatima, za moju emigraciju i boravak u Europi i borbu protiv Miloševića i njegovih slugu u Crnoj Gori, moj angažman u BiH i svuda. To je to', ističe Brković.

Naglašava da ga se i dalje 'sasvim neprijateljski doživljava u Crnoj Gori'.

'Neprijateljem me smatra taj sloj miloševićevski, ratno-huškački. Sve znam o njima, a objavio sam sve. Pet tomova dnevnika. Svi su tu. To je, kako ja zovem, četnički imenik', ističe ugledni književnik.

Ohrabruje ga činjenica da su dosta jake izjave da se tome mora stati u kraj.

'Nisu oni jaki, već je država Crna Gora slaba u tom segmentu vlasti. Na poziciju ministra je došao Raško Konjević koji je izuzetna ličnost i hoće raščistiti situaciju', zaključuje Brković.