opasne mutacije

Britanska verzija koronavirusa na putu je da pomete cijeli svijet, strahuje znanstvenica

11.02.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Britanska inačica koronavirusa, otkrivena u rujnu prošle godine u jugoistočnoj Engleskoj, već se proširila u više od 50 zemalja. Britanske vlasti su zbog tog soja početkom godine postrožile mjere zaključavanja, a stručnjake i dalje brine prenosivost ovog soja virusa

Inačica koronavirusa, otkrivena u britanskom Kentu, mogla bi postati dominantni soj u cijelom svijetu, predviđa Sharon Peacock, voditeljica britanskog programa genetskog nadzora. Nova je varijanta 'preplavila zemlju' i 'pomest će svijet', izjavila je za BBC-jev podcast Newscast.

Britanska inačica koronavirusa, otkrivena u rujnu prošle godine u jugoistočnoj Engleskoj, već se proširila u više od 50 zemalja. Britanske vlasti su zbog tog soja početkom godine postrožile mjere zaključavanja, a stručnjake i dalje brine prenosivost ovog soja virusa.

'Brine nas prenosivost', rekla je Peacock. 'Brinut ćemo se sve dok ne dođemo do vrha ili prestane biti virulentan. Ali mislim da će nam trebati godine; deset godina', sukus je njene izjave za podcast.

Trenutna cjepiva dizajnirana su za borbu protiv ranijih verzija koronavirusa. Znanstvenici vjeruju da će biti djelotvorna i protiv novih sojeva, jedino što neće biti toliko učinkovita. Cjepiva odobrena za uporabu u Velikoj Britaniji dobro djeluju protiv postojećih inačica virusa u zemlji, ohrabruje Peacock.

Britanski konzorcij Covid-19 Genomics UK trenutno analizira gotovo 30.000 pozitivnih testova dnevno. Posljednjih tjedana između pet i 10 posto pozitivnih testova bira se slučajnim odabirom i šalje na daljnju analizu genoma. No konzorcij želi genetski pregledati svaki pozitivan test na koronavirus.

  • +7
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Peacock ističe kako samo vrlo mali broj uzoraka ima 'posebne značajke' koje ih mogu učiniti prenosivijima, sposobnima izbjeći imunološki odgovor, utjecati na cijepljenje ili potencijalno izazvati ozbiljniju bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje upotrebu cjepiva koji su zajednički izradili Oxford i AstraZeneca, pa i u zemljama koje se bore protiv novih inačica koronavirusa. Oksfordsko cjepivo došlo je na loš glas jer navodno nije dovoljno učinkovito protiv novih sojeva koronavirusa i kod starijih osoba. No, to ne znači da uopće nije efikasno ili, još gore, da je štetno. Kad je riječ o starijim osobama, znanstvenici jednostavno ne barataju s dovoljno podataka jer je cjepivo testirano na malom uzorku starijih od 65 godina.

Rani podaci iz ispitivanja u Južnoj Africi pokazali su da cjepivo nudi 'minimalnu zaštitu' protiv blagih i umjerenih bolesti kod mladih ljudi. No, dr. Katherine O'Brien, direktorica imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije, kaže da je južnoafrička studija bila 'neuvjerljiva' i da je 'vjerojatno' da će cjepivo i dalje spriječiti razvoj ozbiljne bolesti.

Oksfordski znanstvenici i dalje očekuju da njihovo cjepivo sprečava razvoj ozbiljnog covida i potrebu za bolničkim liječenjem. U međuvremenu, britanska vlada namjerava do 15. veljače ponuditi prvu dozu cjepiva za 15 milijuna ljudi: zdravstvenih radnika, starijih od 70 i onih koji spadaju u rizične skupine.