scotland yard u akciji

Britanska antiteroristička policija preuzela istragu Gluškovove smrti zbog njegovih veza

16.03.2018 u 18:52

Bionic
Reading

Britanska policija je u petak priopćila da je počela istragu za ubojstvo o smrti ruskog državljanina Nikolaja Gluškova koji je u Velikoj Britaniji živio u egzilu i čije je beživotno tijelo u ponedjeljak pronađeno u njegovu stanu u Londonu

'Vodimo istragu za ubojstvo u vezi s rezultatima obdukcije', priopćio je Scotland Yard. Policija dodaje da u ovoj fazi 'ne povezuje' slučaj s otrovanjem bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala.

Po prvim nalazima obdukcije Gluškov je umro od 'pritiska u visini vrata', ali policija dodaje da su okolnosti smrti još 'nerazjašnjene'.

U petak su i ruske vlasti najavile početak istrage za ubojstvo ruskog državljanina Nikolaja Gruškova i izrazile spremnost na suradnju s britanskim istražiteljima.

Britanska antiteroristička policija je preuzela istragu 'iz opreza i zbog veza koje je imao taj čovjek', navodi Scotland Yard.

Nikolaj Gluškov (68) je 1990-ih bio u upravi ruske aviokompanije Aeroflot. Politički azil u Velikoj Britaniji dobio je 2010.

  • +3
Očevid u Gluškovljevom stanu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U ožujku 2017. u odsutnosti je osuđen na osam godina zatvora na ruskom sudu koji je naredio da se aviokompaniji isplati 20 milijuna dolara zaplijenjenih krajem 1990-ih na računima u Švicarskoj.

Postupak za pronevjeru novca na štetu Aeroflota pokrenut je 1999. kada je Gluškov bio jedan od partnera Borisa Berezovskog.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Taj bivši ruski oligarh koji je postao politički protivnik Kremlja pronađen je obješen u svojoj kući blizu Londona u ožujku 2013. Gluškov je izrazio sumnju da je riječ o samoubojstvu.

Smrt Nikolaja Gluškova dogodila se u jeku porasta napetosti između Moskve i Londona i njegovih saveznika nakon otrovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri na britanskom tlu. Premijerka Theresa May optužila je Rusiju za to otrovanje i najavila sankcije, na što je Kremlj rekao da će reagirati.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju