LINIĆEVO BITI ILI NE BITI

'Briga nas tko tu koga i zašto, porezna mora raditi savršeno'

28.04.2014 u 16:32

Bionic
Reading

Podizanje kaznene prijave protiv šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec izazvalo je nove potrese u Vladi. Ministarstvo financija jedini je sustav koji je dobio par poena od građana zbog dojma da se uvodi red, no sada i on gubi vjerodostojnost te sa sobom povlači i vjerodostojnost cijele Vlade

Nakon što je USKOK 'bacio oko' na rad Porezne u Sisku zbog navodnog namještanja cijene nekretnine, policija je posumnjala da je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec (SDP) trgovala svojim utjecajem kako bi spriječila ovrhu osječke tvrtke OLT. Podignuta je kaznena prijava USKOK-u koji sada mora odlučiti hoće li biti pokrenuta istraga.

Ekonomist i glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Ante Babić kaže da mu je žao što se narušava vjerodostojnost institucije Porezne uprave koja bi, kaže, trebala biti neprikosnovena. 'Žao mi je da je do toga došlo. Građane, poduzetnike, strane investitore baš boli briga tko tu koga i zašto, bitno je da služba funkcionira transparentno i da nema varijanti da će država utjerivati dugove od malih i srednjih poduzetnika kada vidi da joj nedostaje novca', kaže Babić.

Babić apelira na to da se napokon uredi porezni sustav kako bi sve ispostave Porezne uprave imale iste standarde. 'Dajte da se to više uredi. Porezna služba u SAD-u najvjerodostojnija je i najtransparentnija, kada oni odrežu onda tu nema više rasprave, ali oni i komuniciraju s poduzetnicima i omogućuju im da pronađu način da se plati porez. A ne ovako kao kod nas, da se naglo plaća kada državi fali novca pa tko preživi, taj priča', kaže Babić.

Politolog Boško Picula također upozorava da porezni sustav mora besprijekorno funkcionirati te da stoga ministar financija mora što prije utvrditi tko je odgovoran za eventualne propuste. 'Porezna politika ove Vlade ipak je dobila neke pozitivne bodove na ustrajavanju da se plaćaju porezi, u tome su se činili dosljedni. Građani moraju biti sigurni da se velikima ne opraštaju dugovi dok mali moraju plaćati svaku kunu', poručuje Picula.

Kako građani ne bi sumnjali u sustav, Vlada mora brzo reagirati, sve provjeriti i zatim u što kraćem roku predstaviti javnosti - preporučuje Picula. 'U ovom se slučaju ne smije čekati. Ovo je prilika da Vlada potvrdi svoju vjerodostojnost ili da je izgubi', kaže Picula i dodaje kako vjeruje da će se slične afere uskoro u većem broju pojavljivati u javnosti, jer sljedeće dvije godine nas čekaju izbori za EU parlament, predsjednički, a zatim i parlamentarni izbori.

Na pitanje je li slučaj Nade Čavlović Smiljanec ipak prevelik teret za Vladu, Ministarstvo i Poreznu upravu potpredsjednica Vlade Milanka Opačić danas nije htjela komentirati. Ministar financija Slavko Linić na isto pitanje odbrusio je novinarima: 'Imam sto kila, nosim velike terete!' On je jučer na stranicama ministarstva objavio kronologiju događaja oko duga osječkom OLT-u i ustvrdio da ravnateljica Porezne u tome nema odgovornosti.

U Banskim dvorima nam kažu da Vlada, nakon Linićeva obrazloženja, više nema komentara na ovaj slučaj. Tražili su obrazloženje od ministra, dobili su ga i zasad su time zadovoljni.

Ministar poduzetništva Gordan Maras kaže kako bi volio da se institucije pozabave činjenicom da je do 2011. nastalo čak 50 milijardi kuna poreznog duga: 'Mi smo to naslijedili od prethodne vlade i uveli reda. Masa dugovanja se smanjila do danas i tome je Porezna uprava dala velik doprinos. Prepoznao sam kod novog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana volju da se pozabavi lokalnim šerifima, a i bivšim nacionalnim šerifima iz prethodnih vlada u proteklih 10 godina zbog naraslog poreznog duga.'

Ogromnog poreznog duga dotaknuo se i Ante Babić. On ne vjeruje da je za toliki dug kriva samo prethodna Vlada: 'I bivša i aktualna vlada krive su za dug. Svatko ima svoje frendove kojima se popuštalo i to tako ne bi smjelo biti.'