AKCIJA BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Brazil: Lula da Silva primio cjepivo i oštro kritizirao Bolsonara

13.03.2021 u 22:21

Bionic
Reading

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva primio je u subotu prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa i pozvao stanovnike da se "ne okupljaju" dok se zemlja bori s drugim, posebno opasnim epidemijskim valom.

"Primio sam cjepivo (...) Coronavac (...) Za 14 do 28 dana primit ću drugu dozu", rekao je bivši predsjednik kojemu je 75 godina, na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama. Lula je primio cjepivo u Sao Bernardo do Campu, u predgrađu Sao Paula.

"Bio bih puno sretniji da ima dovoljno cjepiva za sve", dodao je.

U srijedu, u prvom javnom istupu otkad su mu vraćena politička prava, bivši predsjednik je oštro kritizirao predsjednika Jaira Bolsonara (krajnja desnica) zbog katastrofalno lošeg upravljanja pandemijom koronavirusa - koja je u Brazilu pokosila više od 275.000 ljudi - i "glupe odluke" vlade.

"Svi koji moraju raditi i ne mogu ostati kod kuće moraju se cijepiti, vlada je dužna osigurati cjepivo", istaknuo je u subotu taj bivši sindikalist, osnivač Radničke stranke.

Jair Bolsonaro je od izbijanja epidemije umanjivao opasnost od koronavirusa. Izrazio je sumnju u djelotvornost cjepiva i rekao da se neće cijepiti.

"Svi se moramo boriti s negacionizmom i s onima koji ne vjeruju u cjepivo, koji govore besmislice brazilskom civilnom društvu", dodao je Lula, pozivajući Brazilce da se "ne okupljaju" i tako pridonesu suzbijanju zaraze.

Sudac brazilskog Vrhovnog suda je 8. ožujka poništio sve presude za korupciju protiv Lule iz proceduralnih razloga, čime su mu vraćena politička prava i mogućnost kandidiranja na predsjedničkim izborima 2022.

Pošto je odbio žalbu koju je državno odvjetništvo uložilo u petak, brazilski Vrhovni sud treba se očitovati o poništenju presuda na svojoj plenarnoj sjednici.