uzavrele strasti

Brazil danas bira novog predsjednika: favorit bivši predsjednik Lula da Silva, Bolsonarove pristaše zazivaju vojni udar

02.10.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Nakon užarene izborne kampanje, Brazilci u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a glavni predsjednički kandidati su aktualni predsjednik, desničar Jair Bolsonaro, i ljevičarski bivši predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, koji je obnašao vlast od 2003. do 2010.

Ankete daju Luli jasnu prednost, ali je Bolsonaro unaprijed izrazio sumnju u izborni sustav i dao naznake da možda neće priznati rezultate izbora, koji su podijelili najveće gospodarstvo Latinske Amerike.

U svojoj posljednjoj debati prije nedjeljnih izbora dvojica kandidata su razmjenjivala optužbe za korupciju, a malo su raspravljali o prijedlozima za upravljanje tom južnoameričkom državom.

Bolsonaro je nazvao svog ljevičarskog suparnika šefom kriminalne skupine koja je vodila "kleptokraciju" tijekom dva predsjednička mandata i "lopovom" jer je bivši predsjednik bio u zatvoru zbog korupcije.

Lula, koji ima dvoznamenkastu prednost prije prvog kruga glasanja, nazvao je Bolsonara "besramnim" lažljivcem čija je vlada prikrila mito pri kupnji cjepiva tijekom pandemije covida-19 u kojoj je umrlo više od 680.000 Brazilaca. Također ga je optužio za "genocid" zbog oklijevajuće politike u borbi protiv koronavirusa.

Najmanje trojica Lulinih pristaša su ubijena posljednjih mjeseci, a za ta su ubojstva osumnjičeni Bolsonarovi pristaše. Pristaše sadašnjeg predsjednika opetovano su otvoreno pozivale na vojni udar.

Više od 156 milijuna ljudi ima pravo glasa na nedjeljnim predsjedničkim izborima. Pobjednik bi mogao biti proglašen unutar nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta u 17 sati po brazilskom vremenu (22 sata po srednjoeuropskom vremenu).

  • +12
Lula da Silva Izvor: EPA / Autor: Marcelo Sayao

Visoki izborni sud odobrio je raspoređivanje oružanih snaga u 568 općina na dan izbora kako bi građanima zajamčile da ostvare svoja biračka prava.

Brazilci također u nedjelju glasuju za svih 513 članova donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata i guvernere država i zakonodavna tijela. Glasovanje je obavezno.

Ako niti jedan od predsjedničkih kandidata ne dobije više od 50 posto glasova u prvom krugu, dva kandidata s najviše glasova sučelit će se u drugom krugu 30. listopada.