šef kluba zastupnika hdz-a

Oglasio se Branko Bačić: Potez Dalije Orešković mu je prihvatljiv i ne zna čemu drama

19.02.2018 u 15:18

Bionic
Reading

'Razumijem Daliju Orešković i njezino odustajanje. Kao što je i sama rekla, nema podrške vladajuće većine u Saboru. Ali nema ni podršku manjine, jer je od oporbena 73 zastupnika dobila 46 glasova. Njezino odustajanje je za mene prihvatljivo i razumljivo', rekao je šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirajući povlačenje kandidature dosadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić osvrnuo se i da činjenicu da je Dalija Orešković prilikom objave povlačenja kandidature za još jedan mandat na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije, između ostalih, njega prozvala imenom i prezimenom.

Nakon što je napomenuo da je Orešković izabrana na čelo Povjerenstva tek 2013. godine, u doba vlade Zorana Milanovića, Bačić je, prenosi N1 televizija, rekao: 'Godinu dana nije bilo Povjerenstva i toliko o tome kada danas čujem prigovore iz oporbe.'

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Rekao sam kako demokracija u pravilu počiva na proceduri, a nema dobre odluke bez poštivanja procedure. Za izbor je potrebno dobiti 76 glasova u tajnom glasovanju. Meni je žao što nije dobila tu većinu, ali moramo poštivati proceduru i Poslovnik Sabora i izvan toga ne možemo, koliko god bih i ja osobno volio da smo ih u petak sve izabrali. Volja zastupnika je prošli petak bila takva da nije dobila podršku i ne vidim zbog čega je trebala polemizirati sa mnom', rekao je šef Kluba zastupnika HDZ-a.

'Kao saborski zastupnik koji nema nikakvih osobnih razloga i dvojim da ću u svom radu ikada doći na udar Povjerenstva nikada nisam komentirao odluke Povjerenstva i uvažavao sam odluke i kada se s njima nisam slagao pa me čudi to da ona ne uvažava odluke nas zastupnika, pa i mene osobno, jer nisam rekao ništa izvan zakona i Poslovnika', kazao je Bačić.

  • +26
Nataša Novaković Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Izbor je stvar odluke koju donosi većina, manjina ju može komentirati, ali treba ju poštivati, i u tom smo procesu odlučili podržati Natašu Novaković, to je politička odluka. Orešković je istekao mandat i nakon toga je otvoren javni poziv i vladajuća većina je odlučila podržati Novaković.

Orešković je korektno obavljala svoj posao, ali ovaj put je vladajuća većina odlučila ovako i ne vidim u tome ništa sporno jer svatko od nas kad ide na izbore treba biti spreman na pobjedu ili na to da ne prođe', zaključio je šef Kluba zastupnika HDZ-a.

'Idući tjedan predsjednik Odbora za Ustav sazvat će sjednicu prema Poslovniku, a s obzirom na to da je Orešković povukla svoju kandidaturu, bit će samo jedan kandidat koji opet mora dobiti 76 glasova u tajnom glasovanju i to je naš stav u HDZ-u', poručio je Bačić i dodao bi htio pričekati sjednicu na kojoj će se zastupnici očitovati o daljnjem tijeku izbora.

Što se tiče mogućnosti ili ima li kakvih informacija da je Novaković odustala od kandidature, Bačić je rekao da nikada nije bio s njom u kontaktu i da je ona i dalje u utrci - odnosno da nema saznanja da je odustala od nje.

  • +10
Branko Bačić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL