GUŽVA U SAVSKOJ

Branitelji u špaliru čekaju predsjednicu, priveden protuprosvjednik

19.02.2015 u 13:56

  • +4

Muškarac prosvjedovao protiv nezaposlenosti u Savskoj, branitelji ga vrijeđali

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Bionic
Reading

Branitelji u Savskoj nekoliko su sati nstrpljivo očekivali posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. U isto vrijeme s druge strane je pak muškarac koji se predstavio kao Marko Grahovac prosvjedovao protiv nezaposlenosti. Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed

Prvog radnog dana je osim imenovanja savjetnika, nova predsjednica je u 17 sati posjetila branitelje u Savskij 66. Isto je napravila i u noći izborne pobjede. Time i izborom jednog od vođe prosvjeda Ante Deura predsjednikom Savjeta za branitelje jasno dala do znanja što misli o prosvjedu.

Branitelji su u špaliru u Savskoj čekali Grabar Kitarović još od ranog poslijepodneva. S druge strane je pak muškarac koji se predstavio kao Marko Grahovac prosvjedovao protiv nezaposlenosti. Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed. Masovno su ga vrijeđali i dobacivali mu da je Milanovićev plaćenik.

RTL Autor: RTL

Držeći bijele gaće u jednoj ruci, a u drugoj poruku 'Ja imam PTSP od nerada' te poruke 'Ili posao ili kalašnjikov' i 'Karamarko, odi doma', prosvjedovao je protiv nezaposlenosti mladih u RH.
Video: Željko Lukunić / Pixsell

Njegova namjera bila je da predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović vidi njegove poruke.

Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed. Masovno su ga vrijeđali i dobacivali mu da je Milanovićev plaćenik te ga tjerali da se makne.

Prema snimci događaja ovako je u grubim crtama izgledao verbalni sukob prosvjednika i branitelja, koji više od stotinu dana prosvjeduju ispod šatora u Savskoj 66. Mladić je svoj performance započeo govorom o besperspektivnosti mladih ljudi u ovoj zemlji, ogorčen jer su svoju sreću otišli potražiti u inozemstvu umjesto da su ostali u Hrvatskoj boriti se za svoja prava, kao što to čine branitelji. Neki od njih, uglavnom žene, došli su mu prigovoriti da što je došao tu te zašto se zbog svoje nezaposlenosti ne proziva Milanovića i Josipovića (iako je ovaj drugi više ne obnaša državne funkcije). Mladić im je odgovorio da kad bi HDZ vratio sve ono što je opljačkao da bi bilo za sve – i za nezaposlene i za branitelje. Tri žene su mu se približile i počele mu prigovarati zbog transparenta koji je imao na sebi: 'Karamarko odi doma'. 'Zašto si to stavio na sebe, zar ne znaš da će nam uskoro doći predsjednica? Šta hoćeš da ona to vidi…', kudile su mladića. On je uzvratio: 'Kolinda je sve lagala. Kakve veze predsjednica ima s gospodarstvom? Nikakve'. Njegove riječi su razljutile okupljene koji su mu poručili da se makne, da ga ne žele u blizini. On im je replicirao pitanjem: Što vam ja smetam? Pravo je pitanje: zašto ja vama smetam?.

Nakon 20 minuta prosvjeda policija ga je odvojila od branitelja te privela u nedaleko parkirani policijski automobil.

Kako su nam potvrdili iz zagrebačke policije, protuprosvjednik je priveden zbog narušavanja javnog reda i mira i u tijeku je prekršajna obrada. Podsjetimo, nakon što je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima, branitelji kod šatora u Savskoj ispalili su nepoznat broj petardi i raketa kako bi proslavili pobjedu kandidatkinje za koju su navijali, ali tom prilikom nitko nije priveden zbog narušavanja javnog reda i mira.


Podsjetimo, još jučer prilikom primopredaje Ureda predsjednika najavljeno je da će prvi potezi predsjednice biti donošenje odluke o izboru savjetnika te posjet braniteljima u Savskoj.

Prije samog posjeta trebala bi osnovati Savjet za branitelje kao vanjsko savjetodavno tijelo, na čijem će čelu biti jedan od vođa prosvjeda branitelja Ante Deur.

RTL Autor: RTL

Đuro Glogoški uoči dolaska predsjednice. Video: Željko Lukunić / Pixsell

Branitelji su Kolindi Grabar Kitarović bili prvi na pameti i u izbornoj noći. Nakon što je kratko proslavila uspjeh s kolegama iz HDZ-a te najbližim suradnicima tada pobjednica izbora pohitala je u Savsku 66. Otvarao se tada šampanjac i palio vatromet, a branitelji nisu krili oduševljenje pobjedom HDZ-ove kandidatkinje.

Ona ih je još ranije podržala u prosvjedu protiv ministra Predraga Matića, kazavši kako su branitelji temelj hrvatske države.

U posjetu braniteljskom šatoru bila je i tijekom kampanje, točnije krajem listopada. Tada nije htjela davati izjave novinarima, ali se novinarima obratio predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, kazavši kako prosvjednici od nje nisu dobili odgovor na pitanje hoće li podržati Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja.