'NAMA NIJE TEŠKO'

Branitelji u kolicima 'prehodat će' do Sabora

29.10.2014 u 11:15

  • +23

Branitelji u Savskoj - okrugli stol

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Nitko iz državnog vrha nije se odazvao okruglom stolu koji su organizirali hrvatski branitelji pred svojim ministarstvom u Savskoj cesti. Deveti je dan prosvjeda, a branitelji poručuju da ne odustaju dok im se ne ispune zahtjevi: smjena ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića te pokretanje postupka za donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja

Iako su prvo odbijali poziv predsjednika Sabora Josipa Leke da dođu u Sabor i tamo pokušaju riješiti svoje probleme, branitelji prosvjednici danas su poručili kako u Sabor stižu pješke iz Savske u četvrtak u 12 sati. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, najavio je da će se gore zaputiti samo 100-postotni invalidi jer, kako je rekao, njima za razliku od državnog vrha nije teško prehodati od Savske ceste do Sabora.

Svi oni koji nisu stali u šator pratili su govore s okruglog stola preko zvučnika, a promet Savskom, prekinut u oba smjera desetak minuta prije podneva, odblokiran je u 12.46 sati. Na samom početku Glogoški 'se zahvalio' predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i predsjedniku Sabora Josipu Leku što su se 'odazvali okruglom stolu i što imaju razumijevanja za branitelje'. Taj je njegov cinični pozdrav prošao uz ovacije okupljenih prosvjednika, kojih je sve više. Glogoški je ponovio koji su zahtjevi branitelja koji se do njihova ispunjenja neće maknuti sa Savske.

Okrugli stol ispred Ministarstva branitelja

'Nismo ovdje zbog naših materijalnih prava, nego zbog onoga što ova vlast radi. Branitelji i građani uvijek su bili zajedno i bit će; odustati nećemo, a za sve eventualne daljnje situacije kakva je bila sinoć, smatrat ćemo vlast odgovornom', rekao je Glogoški.

Skupu su se kratko obratili izaslanici predsjednika Republike i predsjednika Sabora, ali njihova izlaganja popraćena su hukanjem i zvižducima.

Na kraju skupa, koračajući niz Savsku s istaknutim barjacima, pristigli su i branitelji iz Imotskog, uz pozdrave okupljenih i pjesmu 'Zovi, samo zovi'. Broj zastava hrvatskih ratnih brigada pred Ministarstvom branitelja sve je veći.