BUM CILE, BUM

Branitelji skupljali potpise protiv Brene

08.06.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Predstavnici Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba s Nezavisnim dragovoljcima hrvatskim (NDH) na čelu prosvjedovali su na Trgu bana Jelačića prod geslom "Obrana i čast" protiv koncerta srpske pjevačice Lepe Brene, koji bi se trebao održati 13. lipnja u Areni Zagreb

Branitelji su pozvali građane na bojkot tog koncerta te su danas do 22 sata organizirali potpisivanje peticije koju će proslijediti državnim tijelima.

Predstavnci udruga dragovoljaca Domovinskog rata dijelili su fotografije pjevačice Fahrete Jahić, udane Živojinović, poznatije kao Lepa Brena, u odori vojske Republike Srpske u kojoj se slikala 1993. godine u Brčkom. Poslije je navodno izjavila da je morala odjenuti tu odoru da bi spasila oca.

Predsjednica NDH Slavica Hruškar rekla je da je održavanje tog koncerta političko pitanje o tome dokle su stigli hrvatska kultura i obrazovanje, pri čemu je dodala da se "hrvatski političari i 'kulturnjaci' ne usude okrenuti prema zapadu, kojega se boje".

Istaknula je kako ne mogu prihvatiti Lepu Brenu u Zagrebu dok se u pulskoj Areni zabranjuje nastup jednog branitelja - Marka Perkovića Thompsona. "Da smo se razišli bez žrtava, bilo bi drukčije", dodala je Hruškar.

Najavljeni koncert osudili su i predstavnici drugih braniteljskih i stradalničkih udruga, a predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica koprivničke Podravke Mladen Pavković rekao je da razgovarao s organizatorima koncerta kako bi se dogovorili o uplaćivanju novca za djecu branitelja ili o otkazivanju koncerta.

"Željeli smo da Lepa Brena i organizatori koncerta shvate da još nije vrijeme za organiziranje takvog koncerta", istaknuo je.