KAŽU ZBOG KIŠE

Branitelji otkazali skup na Rivi

01.05.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Najavljeni prosvjed branitelja koji se danas trebao u 13 sati održati na Rivi u Splitu, otkazan je do daljnjeg. Organizator skupa Željko Strize je najavio, u dogovoru s gradskim vlastima Splita, novi termin prosvjeda, vjerojatno u petak ili u nedjelju

Podsjetimo da je sljedećeg tjedna u Splitu Sudamja, tjedan svečanosti zaštitnika grada sv. Dujma, s centralnom proslavom i procesijom na Dan mučenika, u subotu, 7. svibnja. Teško je vjerovati da će biti moguće dobiti termin na Rivi tih dana.

Organizatori su održali improviziranu konferenciju za tisak u kavani Bellevue. Željko Strize je bio u društvu Josipa Jurčevića, Petra Janjića Tromblona i šefa splitske Psihijatrije Gorana Dodiga. Odgodu skupa su pravdali lošim kišnim vremenom, no činjenica je da je Riva bila potpuno prazna, a interes za prosvjed evidentno minimalan.

Fijasko ovog skupa je i trenutak istine za branitelje i prosvjednike jer je potpuno jasno da interes građanstva i dijela braniteljske populacije za prosvjed ne postoji. Braniteljski prosvjed bio je unaprijed osuđen na neuspjeh bez podrške HDZ-a i vodećih braniteljskih udruga u Splitu i Dalmaciji, kao što su primjerice Udruga veterana 4. gardijske brigade i Hvidra Split, a nisu mogli računati ni na slučajne prolaznike i šetače na splitskoj Rivi, koji uvelike upotpunjuju dekor.

Moglo bi se, s obzirom na iskustvo, reći da će na Rivi posjećeniji skup podrške za hrvatske generale biti moguć tek angažiranjem stranke na vlasti i pridruženih braniteljskih udruga financiranih iz proračuna, u kombinaciji s agresivnom podrškom medija, a sve u stilu one narodne - koliko para, toliko muzike.