DRŽAVA DAJE I DRŽAVA UZIMA

Branitelji ne trebaju biti zadnji na listi za 'kresanje'

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 20.07.2009 16:37
  • Objavljeno 20.07.2009 u 16:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Naša država je u tolikoj banani da je od usta odlučila uzeti i socijalno najugroženijim slojevima stanovništva: djeci, starcima i braniteljima. Svatko iz svoje perspektive smatra da bi trebao biti posljednji od kojeg će Vlada uzeti novac da smanji proračunski ambis. Uvijek kad su izvanredne okolnosti u pitanju prednost imaju stari i nejaki, dakle starci i djeca, no naši branitelji smatraju kako bi upravo oni trebali biti zadnji na listi za 'kresanje' proračunskih sredstava, jer su, tvrde, najmanje krivi za financijske poteškoće države

Njihove tvrdnje nisu u potpunosti točne. S obzirom na prekobrojne u Registru branitelja, ova populacija itekako snosi dio odgovornosti za proračunsku rupu te ne bi trebala biti zadnja na listi za kresanje financijskih sredstava.

Ova na prvi pogled bogohulna izjava zapravo je jedini pravi odgovor na njihovo dugogodišnje zatvaranje očiju pred problemom koji će ih na kraju skupo koštati.

Da se odmah razumijemo, ne govorim o invalidima, ljudima koji su hendikepirani za čitav život, koji su ostali bez noge, ruke, ili narušene psihe. Isto tako ne govorim o tisućama osvjedočenih boraca protiv četničke agresije i za koje se točno u dan zna gdje su kako i koliko bili na borbenim položajima.

Razvojačeni branitelj Ivica Petrić, šibenski borac za dostojanstvo boraca Domovinskog rata, izjavio je kako su za njega pripadnici borbenih postrojbi samo oni koji su bili u direktnoj opasnosti.

A u toj direktnoj opasnosti sasvim sigurno nisu bile stotine uniformiranih manekena koji su 'oslobađali' stanove po Splitu i Zagrebu, tajnice po ministarstvima i slični pozadinski logističari. Bitku su vodile profesionalne brigade i borbeni sastavi Hrvatske vojske.

PRORAČUNSKI MILIJUNI ZA LAŽNE BRANITELJE

To su sve činjenice koje su vrlo dobro znali svi članovi braniteljskih udruga, Hvidre, ministarstvo branitelja i Jadranka Kosor osobno. Ona je imala direktan i jasan uvid u situaciju. Ali zbog nekog razloga se godinama šutjelo o broju od pola milijuna boraca za samostalnost Hrvatske. Da je to zaista bio toliki broj, mislim da bi Beograd, Novi Sad i Niš sada bili u sastavu Republike Hrvatske.

Branitelji su sami trebali stati na kraj toj nemoralnoj raboti koja je naštetila ugledu istinskih boraca za domovinu. I onda se još čudimo kad Vladimir Benac, osvjedočeni heroj i invalid bez noge puca po Splitu i ranjava građane koji su najmanje krivi za njegovo sadašnje stanje i situaciju u društvu. Nije bilo dovoljno upozorenje ni akcija hvatanja organizatora prodaje lažnih invalidnina s certifikatom splitske psihijatrije i cijelom uhodanom mrežom kupovanja PTSP-a.

Braniteljima su prolazili skupovi i sabori na čelu s đakićima, dečacima, merčepima i ostalim čelnicima kojima su važnije bile osobne beneficije od dostojanstva stotina anonimnih boraca diljem Hrvatske. Sada to sve dolazi na naplatu. Država je u poteškoćama zbog puno razloga, ali jedan od tih je sasvim sigurno i neprirodno bujanje broja branitelja i činjenica da se nije javno išlo s popisom tko ima na što pravo. A to je teren za beskrajne manipulacije.

Toliki broj lažnih branitelja s golemim beneficijima ne bi izdržao ni proračun Saudijske Arabije. A te beneficije nisu zanemarive i što je posebno ironično, najčešći korisnici najkvalitetnijih paketa tih pogodnosti su upitnog statusa. Po svemu sudeći, brojčano je prevladao broj lažnih branitelja i oni diktiraju pravila u udrugama.

Dobar primjer je slučaj šefa kaštelanske Hvidre postavljenog od središnjice Joze Certe kojeg 'teški' invaliditet nije spriječio da čak sudjeluje u pljački pošte s pljačkašima iz Republike Srpske. A o odlikovanjima i statusu generala Zagorca smo isto tako već svašta čuli. To su pravi problemi o kojima bi trebali progovoriti čelnici braniteljskih udruga, a ne tražiti nešto što više nije realno. I za kraj, pozdravljam prave branitelje Hrvatske, ma gdje bili! A lažne bi trebalo locirati, uhititi, sankcionirati i oduzeti im imovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi