OSUDA PRIPADNIKA HVO-A

Branitelji iz BiH najavili blokadu granice

25.02.2009 u 15:38

Bionic
Reading

Koordinacija sedam hrvatskih udruga iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini najavilo je u srijedu da će poduzeti radikalne mjere koje, kako ističu, mogu 'dovesti do upitnosti BiH', uključujući građanski neposluh, prosvjede i blokade graničnih prijelaza ako Sud BiH u žalbenom postupku ne oslobodi bivšeg ratnog zapovjednika HVO-a Marka Radića i ostale koji su nepravomoćnom presudom proglašeni krivim za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti

MOSTAR - "Najavljujemo opći građanski neposluh koji može dovesti do upitnosti postojanja tvorevine BiH koju su privatizirali Bošnjaci. Ovo je početak kraja posljednjeg pokušaja ugnjetavanja Hrvata u BiH", naveli su iz sedam hrvatskih udruga Domovinskoga rata u BiH.

Zajedničke zaključke udruga logoraša, dragovoljaca i veterana, HVIDRA-e, nositelja odličja, specijalne policije, obitelji poginulih i maloljetnih branitelja pročitala je predstavnica Udruge hrvatskih logoraša Željka Zovko u mjestu Vojnom kod Mostara, gdje se nalazio zatvor za Bošnjake.

Po njezinim riječima, u ljeto 1993. pripadnici Armije BiH u Bijelom Polju i Vojnom napali su postrojbe HVO-a, a ne obrnuto kako se navodi u presudi, što je rezultiralo smrću 24 Hrvata u bošnjačkim logorima na području Mostara, te tisućama prognanih Hrvata iz tih mjesta. Zovko je dodala da govori iz vlastitog iskustva, jer je i sama bila uhićena te je provela pet mjeseci u logoru Armije BiH.

"Osjećamo se prevarenim i napuštenim. Izgubili smo svaku vjeru u institucije ove države, koje se pokazala maćehinskom prema cjelokupnom hrvatskom narodu obilježivši ga zločinačkim predznakom", istaknula je.

Predstavnici braniteljskih udruga optužili su Sud BiH i druge pravosudne institucije da su pristrani te da je optužnica protiv Radića i ostalih napisala bošnjačka ratna tajna služba AID.

Pripadnike HVO-a Marka Radića koji je u ratu bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a a kasnije i zapovjednik II. Gardijske brigade te vojnike Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića Sud BiH je prošli tjedan osudio na ukupno 80 godina zatvora zbog uhićenja 70 bošnjačkih žena, djece i staraca, njihova zatvaranja i držanja u nehumanim uvjetima, te tjelesnih i psihičkog zlostavljanja i mučenja bošnjačkih zatvorenika u mjestu Vojnom, sjeverno od Mostara. Ta je presuda izazvala reakcije mnogobrojnih hrvatskih institucija u BiH.