u zadru

Branitelji i navijači prosvjedovali protiv uklanjanja murala s nacističkom kacigom

11.01.2024 u 18:40

Bionic
Reading

Pripadnici braniteljskih udruga i navijačke skupine Tornado organizirali su u četvrtak u Zadru prosvjed zbog inicijative i zahtjeva SDP-ovog gradskog vijećnika Danijela Radete da se ukloni mural posvećen hrvatskom vojniku

Prosvjed je održan ispred murala u Ulici Ante Starčevića, a organizator Boris Marin poručio je „da će se do kraja boriti da on ostane na svome mjestu i da ga nitko ne miče.”

"Okupili smo se u organizaciji zadarskog Tornada, uz naše postrojbe iz rata, dragovoljce i Zadrane, kao i goste koji su došli iz drugih krajeva, a koji su se borili u Zadru kada je najviše trebalo. Došli smo iskazati svoje nezadovoljstvo prijedlogom da se ovaj mural, koji nikome ne smeta, ukine", izjavio je Marin.

Na prosvjed je stigao i ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" Marko Skejo.

  • +7
Prosvjed protiv uklanjanja murala u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

Oko murala posvećenog hrvatskom vojniku već se gotovo dva mjeseca lome politička koplja u Gradskom vijeću Zadra, a uklanjanje murala bio je i glavni SDP-ov uvjet za podršku proračunu.

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta tražio je od gradonačelnika Branka Dukića uklanjanje fašističkih obilježja na muralu tvrdeći da nije riječ o slici hrvatskoga branitelja jer na glavi ima nacističku kacigu te grb koji ne pripada niti jednoj službenoj oznaci branitelja ili pripadnika Hrvatske vojske.

Prosvjed, na koji su došli i predstavnici nekih splitskih braniteljskih udruga, nije bio prijavljen policiji, potvrdila je glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin.