ODBIJENO IZRUČENJE HRVATSKOJ

Branitelj Veljko Marić ostaje u srpskom zatvoru

31.01.2011 u 20:57

Bionic
Reading

Hrvatski branitelj Veljko Marić koji je u travnju prošle godine uhićen u Dimitrovgradu, na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, ostaje u srpskom pritvoru

Naime, Prizivni sud u Beogradu odbio je danas hrvatski zahtjev za izručenje branitelja Veljka Marića Hrvatskoj. Viši sud u Beogradu zahtjev za izručenje ocijenio je neosnovanim, a taj je argument prevladao u današnjoj odluci Prizivnog suda.
Marić je poručio da je razočaran i što se Hrvatska za njega nije zauzela kao u slučaju Purda. Njegov odvjetnik Dozet kaže da je država u Marićevu slučaju postupala suprotno te Srbiji dostavljala dokaze koje ona nije tražila, a ni znala da postoje.
Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.


Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba - 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna - u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991. u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010, za provedbu istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu, na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, otkada je u pritvoru.

U optužnici se tvrdi da su tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojbi i srpskih snaga pripadnici hrvatskih postrojbi u akciji Otkos u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine 1. studenoga objavilo je da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.