POMAŽE MU

Branitelj s PTSP-om traži liječenje kanabisom

22.02.2016 u 10:04

Bionic
Reading

Marko Zeba stopostotni je ratni vojni invalid, hrvatski branitelj i osoba oboljela od PTSP-a u ponedjeljak započinje njegov prosvjed ispred zgrade Ministarstva zdravlja zbog uskraćivanja prava na lijek

Zeba je PTSP-ovac koji je nakon problema s alkoholom i neuspješnog liječenja širokom paletom farmaceutskih lijekova pušenjem konoplje ostvario olakšanje svojih tegoba.

Prije nego je počeo liječenje konopljom Marko je više godina imao problema s agresivnim ponašanjem i alkoholom - pa je tako tijekom godina nakupio više od 400 prijava za remećenje javnog reda i mira, navodi se na stranci podrške na Facebooku. Konoplja mu je olakšala bitku s PTSP-om, simptomi su postali podnošljivi, alkoholne epizode su prestale, a agresivno ponašanje u potpunosti se povuklo. Unatoč priznanju tih olakotnih okolnosti od strane liječničke struke, gospodin Zeba ulazi u nove probleme nakon što mu je policija napravila pretres doma i pronašla tri grama marihuane.

Iz tog razloga se odlučio na postavljanje i boravak u šatoru ispred zgrade Ministarstva zdravlja sve dok mu se ne odobri legalno liječenje konopljom.

Udruga Medicinska konoplja formalno će podnijeti zahtjev Ministarstvu za proširenje liste indikacija, i to za indikacije za koje postoje znanstveni dokazi. To su redom - poremećaj sna, neuropatska bol i kronična bol bolesnika koji nemaju maligna oboljenja. Većina oboljelih od PTSP-a pati od poremećaja sna, tako da bi stavljanje te indikacije na listu omogućilo oboljelima od PTSP-a da se legalno liječe konopljom.