sjećanje na vukovar

Branitelj Nenad Barinić i dalje traga za nestalim prijateljem: Bio je specifičan lik...

20.11.2022 u 15:03

Bionic
Reading

U zločinu koji je slijedio nakon sloma obrane Vukovara nestao je i dragovoljac iz Vinkovaca Mladen Ćupić. Ranjenog su ga odveli iz vukovarske bolnice i otad mu se gubi - svaki trag. Njegov prijatelj i crtač stripa Nenad Barinić ne odustaje od potrage za Mladenovim posmrtnim ostacima, a svoja je sjećanja pretočio i u ratni strip

Portret prijatelja Mladena i nakon tri desetljeća Nenad vjerno prenosi na papir u samo nekoliko poteza.

'Bio je specifičan lik. Mršav. Blage noge, okserice je imao, uvijek je nosio uske traperice, to je dolazilo do izražaja. Bujna kosa, baš je bio specifičan. Ovdje sam ga nacrtao, ima malo prevelik nos', poručio je hrvatski branitelj i strip-crtač Nenad Barinić za HRT.

Sjećanja na vinkovačkog bajkera Mladena Ćupića još žive. Nadimak mu je bio 'Haš' - volio je motore i rokenrol.

'Voljeli smo motore, sastavljali ih, pronalazili neispravne i stare u dvorištima', rekao je hrvatski branitelj iz Vinkovaca Vladimir Malkoč.

Bili su nerazdvojni sve do 1991. kada su rokerske jakne zamijenili maskirnima.

'Teško je zamisliti da je sve to tako nestalo, da smo se svi mi razišli te godine, bez pozdrava, mi smo već bili na drugim crtama, on je otišao dalje, svi smo odjednom nestali iz grada', kazao je hrvatski branitelj iz Vinkovaca Slavko Šebalj.

Gradski frajeri postaju 'fajteri' i odlaze u Vukovar. Mnogi se, nažalost, nikad nisu vratili.

'Za Haša se smatra da je odveden kao ranjenik i ubijen na Ovčari', dodao je Barinić.

Nenad je o njemu odlučio nacrtati strip koji se temelji na stvarnim događajima. Kao kriminalistički službenik radni vijek posvetio je traganju za nestalima.

  • +20
Fotografije Miše Lišanina iz Vukovara 1991. Izvor: Privatna arhiva Miše Lišanina / Autor: Mišo Lišanin

'Skupljam svako saznanje, svaku fotografiju, sve što može dovesti do toga da saznamo gdje je njegovo tijelo', istaknuo je hrvatski branitelj Barinić.

Uz zajedničke fotografije, jedina sačuvana uspomena Mladenov je rokerski prsluk koji je svukao prije odlaska u Vukovar.

'Često dobijem poruke od mladih, to je ono što me jako veseli, koji kažu, ako dođe vrijeme da ja više ne mogu tražiti, da će oni nastaviti', naglasio je Barinić.

Ratni strip, kaže autor, apel je na one koji znaju gdje su posmrtni ostaci nestalih. A od potrage neće odustati sve dok ne pronađu mjesto na kojem će Hašu zapaliti svijeću.