obilazak poplavljenog

Božinović u Obrovcu: Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti

16.05.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je u utorak da je noć u poplavljenom Obrovcu protekla bez novih većih problema, nema ozlijeđenih osoba, a žurne službe sprječavaju štetu i brinu o sigurnosti građana.

Božinović je u Obrovcu poručio da sve službe odrađuju posao te da će se vidjeti kako će dodatne snage biti angažirane.

'Danas je situacija bolja. Kiša pada, ali vodostaj opada. Situacija ovdje ovisi i o onom što se događa i na Velebitu i iza, znamo da ima dosta ponorica, tu je i Otoča koja je na neki način dovela do preopterećenja ovih rijeka koje se ulijevaju u Zrmanju. Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti, a tome je pridonijelo i jugo. Imate sudar plime i velikih količina kiše i to se sudarilo na području Obrovca, a posljedice vidimo i sami', kazao je Božinović.

Ministar je upozorio i na klimatske promjene. 'Ovdje je napravljen zid temeljem 100 godišnje procjene. Tada je određena visina zida koja je 30 do 40 centimetara viša od najvišeg očekivanog vodostaja. Da je bilo ovo 2005. i 2006. sigurno je da bi taj zid bio viši. A tu je dodatan faktor i pitanje taloga koji se stvara godinama, a koji pridonosi višem vodostaju. Podizati zid je jeftinije nego čistiti dno', kazao je Božinović.

'Moramo biti svjesni da klimatske promjene nisu pitanje s kojim se bave samo znanstvenici, to je pitanje koje realno osjećamo. Moramo računati i ovo ljeto da su požari mogući. To se događa zbog ljudskog djelovanja. Događa se svuda po svijetu, ne samo u Hrvatskoj', rekao je Božinović.

  • +20
Davor Božinović obišao poplavljena područja u Obrovcu Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

'Moramo više raditi kad je u pitanju prostorno planiranje. Stari ljudi su radili kuće na višim nadmorskim visinama, to sigurno nije bilo bez nekih iskustava. Danas moramo voditi računa gdje gradimo, kakvi su nam temelji. To treba raditi relativno brzo, u skladu sa znanosti', poručio je Božinović.