'krv do koljena'

Božinović: Tramišak je ostvarila kontakt s policijom. Nema predznaka političkih, rasnih, vjerskih prijetnji

23.03.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u srijedu da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak prijavila policiji prijetnje. ''Ostvarila je kontakt s policijom koja će postupati u ovom slučaju. Ne znam što je razgovarala s policijskim službenicima, ali iz onog što je javno dostupno moguće je da se radi o djelu koje se goni po službenoj dužnosti'', rekao je

Upitan je li razlog zašto ministrica odmah nije prijavila prijetnje nepovjerenje u institucije, Božinović je odgovorio novinarima kako od njega traže da komentira nešto što ne može znati. ''Policija je ta koja će se sada upoznati sa svim onim što bude iskomunicirala s ministricom'', dodao je.

Božinović je upitan - što ako je ministrici prijetio netko iz HDZ-a?

''Nemojte tako. Ukoliko je prijetnja, to je prijetnja. Nema tu nikakvih predznaka političkih, rasnih, vjerskih prijetnji'', kazao je Božinović dodajući kako treba čekati rezultate policijskog postupka. Nema razlike između slučaja da je prijetio netko iz HDZ-a ili ne, kazao je.

Tramišak je u razgovoru za medije potvrdila da su joj upućene prijetnje nakon što je odlučila da neće produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software već ga je dodijelila Financijskoj agenciji.

"Do mene već mjesecima dolaze neizravne prijetnje, i to sve zbog mojih poslovnih odluka na mjestu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Posljednju od njih, '...vidim tu će biti krvi do koljena...' prenio mi je jedan gospodin, kojeg ovom prilikom ne bih imenovala, a koji je u Ministarstvu bio u siječnju ove godine", rekla je Tramišak.

Na dronu je bila avio-bomba s upaljačem

Ministrica je precizirala da ni jedna od tih prijetnji nije upućena njoj osobno niti izravno pa ih stoga nije do srijede službeno prijavila nadležnim institucijama.

Božinović je novinarima također potvrdio navode zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da je balističkim vještačenjem vojnog drona, koji je pao na Zagreb, utvrđeno kako je riječ o avio-bombi s pripadajućim upaljačem.

  • +11
Državni vrh na mjestu pada drona u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

''Nastavlja se rad po predmetu drona. Zasad je utvrđeno da je bila avio-bomba i da je bio upaljač. Što se tiče ostalih vještačenja, to je nešto što nalaže Državno odvjetništvo (DORH)'', kazao je u srijedu Božinović.

Na upit o količini eksploziva u dronu, Božinović je rekao da se može pozvati samo na priopćenje DORH-a.

''Po zakonu jedino DORH može istraživati i jedino oni mogu davati informacije'', dodao je.