prevencija požara

Božinović se sastao sa zamjenikom kineskog ministra za izvanredne situacije

20.05.2019 u 19:39

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u ponedjeljak sa zamjenikom ministra za izvanredne situacije Narodne Republike Kine Fu Jianhuom s ciljem proširenja suradnje između dviju država a u razgovoru su posebno istaknuta pitanja prevencije i odgovora na krizne situacije, priopćeno je iz MUP-a

Fu Jianhao je istaknuo kako je Kina jedna od zemalja s najviše prirodnih nesreća, osobito požara, a odgovornost njegova ministarstva upravo je prevencija požara i ostalih katastrofa. Izrazio je zanimanje za suradnju s Hrvatskom u tom području, predložio potpisivanje odgovarajućeg memoranduma o razumijevanju te se zauzeo da suradnja u prevenciji požara, poplava i razminiranja bude obuhvaćena i u odgovarajućim dokumentima unutar inicijative Kina+17. Sljedeća konferencija te inicijative održat će se u Pekingu, a Fu Jianhao je pozvao ministra Božinovića da na njoj sudjeluje.

Ministar Božinović je istaknuo kako je u Hrvatskoj uspostavljen sustav civilne zaštite koji čine vatrogastvo te druge službe za zaštitu i spašavanje, kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hitna medicinska pomoć i Hrvatski crveni križ, te da Hrvatska ima uspješno razvijen sustav razminiranja.

"Ponosni smo na naše uspjehe u tom području i na činjenicu da smo bitno smanjili površine minski kontaminiranog prostora u Hrvatskoj. Hrvatska je razvila prepoznatljiv sustav i u međunarodnim razmjerima te su naši stručnjaci traženi od Kolumbije do Sirije", rekao je ministar i dodao kako su aktivnosti hrvatskih stručnjaka primarno usmjerene na edukaciju stručnjaka u zemljama koje su zainteresirane za prijenos hrvatskog znanja i iskustva.

Božinović je rekao i kako je Hrvatska na razini Europske unije prepoznata kao jedna od članica koja može dati novi važan doprinos u borbi protiv katastrofa. Cilj je, istaknuo je, zajedno s ostalim članicama Europske unije uspostaviti rezervne snage na razini Unije (rescEU) koje se mogu aktivirati za odgovor na katastrofe velikih razmjera kad su nacionalni kapaciteti pojedinih članica preopterećeni.

"U tijeku je uspostava rezervnih zračnih kapaciteta za gašenje šumskih požara kako bi se osigurala pripravnost Europske unije za ovogodišnju sezonu šumskih požara te će Hrvatska povodom toga ovoga tjedna s povjerenikom Europske unije za civilnu zaštitu i upravljanje krizama potpisivati odgovarajući sporazum", istaknuo je, među ostalim, ministar Božinović.

U sklopu posjeta Zagrebu, zamjenik ministra za izvanredne situacije Narodne Republike Kine Fu Jianhao s članovima izaslanstva posjetio je i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, Županijski centar 112 Zagreb i Operativni centar civilne zaštite.