'dobro vođena operacija'

Božinović: 'Požar kod Grebaštice pod kontrolom, saniraju se rubovi požarišta'

14.07.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak kako je požar kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji stavljen pod nadzor, a vatrogasci saniraju rubove požarišta kako bi se spriječilo ponovno izbijanje požara

''Radilo se o ozbiljnoj situaciji s obzirom da je sve bilo dodatno komplicirano orkanskim jugom'', kazao je ministar dodajući da je u petak ujutro obišao teren kod Grebaštice, koji je u četvrtak gasilo osam protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prethodnu noć je 160 vatrogasaca pratilo stanje na opožarenom području, a trenutno je povoljno vrijeme za djelovanje kanadera, izjavio je Božinović na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" nakon primopredaje kombi vozila za potrebe temeljne i interventnih jedinica policije.

Ocijenio je kako je gašenje požara kod Grebaštice bila dobro vođena operacija svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. ''Pripremamo se sve vrijeme i oslanjamo se na iskustvo, znanje i požrtvovnost hrvatskih vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, kao i na efikasnost naših protupožarnih zračnih snaga'', kazao je Božinović.

  • +32
Apokaliptične scene dan nakon velikog požara kod Grebaštice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) priopćila je u petak da su u gašenju požara kod Grebaštice u četvrtak ozlijeđena četiri vatrogasca, koja su medicinski zbrinuta. HVZ ističe da je požar kod Grebaštice pod kontrolom, više nema otvorenog plamena ni širenja.

Na pojedinim mjestima još ima izdimljavanja te se saniraju rubni dijelovi požarišta kamo su u jutarnjim satima upućena dva kanadera.

  • +61
Veliki požar kod Grebaščice u slikama Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Požar je planuo u četvrtak malo iza 11 sati, a na terenu je tijekom cijele noći dežuralo i saniralo teren više od 150 vatrogasaca sa 51 vozilom. Vatrom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma te kuće i automobili, a trenutno procijenjena opožarena površina iznosi oko 600 hektara.