TVRDI GRADONAČELNIK BIHAĆA

Božinović odgovorio na optužbe da hrvatska policija dovodi migrante u BiH

20.02.2019 u 18:17

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je insinuacijama i lažnim optužbama nazvao tvrdnje gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da hrvatska policija u BiH svakodnevno dovozi migrante

''Odbijam tu vrstu insinuacija, radi se o lažnim optužbama, kojima se želi skrenuti pozornost s glavnog pitanja. A to je kako su ti ljudi došli u Bihać i okolne općine i zašto baš tamo'', izjavio je Božinović Hini u Istanbulu gdje sudjeluje na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa o migracijama.

"Mi smo bosansko-hercegovačkim vlastima još u prosincu 2017. ukazali na trendove povećanih migrantskih tokova preko BiH te da moraju jače štititi granicu prema državama iz kojih im dolaze migranti. Također jasno je u više navrata poručeno da nitko ne računa da bi probleme mogao rješavati na način da migrante pusti da nelegalno ušetaju u Hrvatsku. To je nezakonito ponašanje i Hrvatska ne samo da ne dopušta ilegalne migracije, već stalno jača policijske kapacitete kojima štiti granice i to ponajviše zbog ilegalnih migranata koji u našu zemlju nastoje ući iz Unsko-sanskog kantona, očito uz blagoslov mnogih koji bi ih od toga trebali odvraćati", ustvrdio je Božinović.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Fazlić je ranije ustvrdio da "u BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać".

Božinović je u Istanbulu na skupu koji je okupio predstavnike gotovo 50 država i 17 međunarodnih organizacija u svome govoru istaknuo da predanost u poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda, ''mora ići ruku pod ruku s pravom svake države da kontrolira svoje granice i definira svoju nacionalnu migracijsku politiku".

Glavni zaključak susreta u Istanbulu je, kako je rekao, da zemlje koje su izvorište, prolazne postaje, ali i odredište migranata moraju više surađivati.

Uz sprječavanje i suzbijanje nezakonitih migracija te poboljšanje uvjeta za legalne migracije ciljevi petogodišnjeg plana Budimpeštanskog procesa su i olakšavanje povratka i readmisije nezakonitih migranata, borba protiv kriminalnih mreža uključenih u krijumčarenje migranata, ali i suzbijanje diskriminacije, rasizma i ksenofobije te jačanje pozitivnog utjecaja migracija na razvoj, kako u zemljama podrijetla tako i odredišta. Ciljevi su i borba protiv trgovine ljudima te promicanje međunarodne zaštite i poštivanja prava izbjeglica u skladu s međunarodnim standardima.