obnova nakon potresa

Božinović o novcima iz Bruxellesa: 'Ne znam čemu drama. Radilo se o tehničkom sastanku, nitko nije tražio produljenje'

13.01.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV govori o aktualnim temama. Na pitanje oko rokova i novca koji nam daje Bruxelles za obnovu potresom pogođenog područja, Božinović je odgovorio: 'Ne znam čemu drama. Radilo se o tehničkom sastanku, nitko nije tražio produljenje. Dapače, mi idemo u ubrzanje procesa'

"Ugovoreno je nekih više od osam milijardi, vjerujem da ćemo dati sve od sebe da se sve što nam je stavljeno na raspolaganje - iskoristi", dodao je.

"Dajemo sve od sebe od prvog dana mandata ove Vlade. Nije prošlo dana bez krize i siguran sam da ova Vlada ima kompetencije odrađivati krizne situacije", dodao je i istaknuo kako obnova neće biti financirana isključivo iz EU fondova, javlja Nova TV.

"No, ono što je iz tih fondova, to ćemo iskoristiti", istaknuo je Božinović. "To su ogromne štete koje su se dogodile, Hrvatska se suočila s dva potresa i to na više-manje istom prostoru", istaknuo je Božinović.

"Ne sjećam se da je netko to doživio u posljednje vrijeme u Europi i u svijetu plus COVID, plus oni fajlovi koji su sačekali ovu Vladu. Ova Vlada jedina ne drži stvari u ladicama nego ih izvlači van. To je naš zajednički napor i svi ćemo dati sve od sebe", kazao je.

O reorganizaciji policije kaže kako ima dovoljno kadra. "Hrvatska policija ima taj privilegij da može birati najbolje. Ne bojimo se nikoga, ni Njemačke", istaknuo je Božinović.

O ulasku u Schengen kaže da je već komunicirano. "Mi smo spremni", rekao je.

O zapljeni droge u Luci Ploče kaže kako se vidi da hrvatska policija radi sjajan posao.

"Potpisali smo memorandum s američkom agencijom za droge. Ovi rezultati nisu nikakva slučajnost. To mogu raditi samo vrhunski obučeni policajci", rekao je Božinović.

O novim mjerama i čekanju na testiranje kaže kako je to razlog zašto se krenulo na brze antigenske testove.

"Mi smo tražili da se dobivaju COVID potvrde i da se ti testovi priznaju. Danas sam razgovarao s Capakom i dogovorili smo da idemo s inicijativom. Sad i ostale članice EU-a, ove koje su najutjecajnije, a odluku dolazi ECDC, sad i te zemlje koriste brze antigenske testove", dodao je.

"Svi imaju problem kako ljude što prije dijagnosticirati, pogotovo otkako je stigao omikron", rekao je Božinović.

Navodi da mu nije žao što mjere nisu pooštrene prije blagdana. "Zaraza je u ovom trenutku još i veća u zemljama gdje se omikron počeo širiti prije nego u Hrvatskoj. Uvijek virus krene sa sjevera i došao bi i bez mjera. Zavladat će i Hrvatskom, kao i drugim zemljama", rekao je Božinović.

O nestanku Mateja Periša navodi da dvije policije surađuju. "U ovom trenutku nema nekih novih informacija, no i hrvatska policija će odraditi određene razgovore i o tome izvjestiti kolege u Srbiji pa će vjerojatno doći do nekog zaključka. U tjedan dana bi se taj posao mogao odraditi", zaključio je.