incident na A1

Božinović: Ovo preksinoć je prešlo sve granice! Klubovi moraju razgovarati, spremni smo im pomoći

23.05.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Prvo čovjek Ministarstva unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je sukob navijača s policijom

'Meni kao ministru unutarnjih poslova potpuno je neprihvatljivo nasilje koje se vrši nad policijskim službenicima i službenicama, koji su to zaštite javni red i mir. Oni koji štite sigurnost svih građana Hrvatske, uključujući navijače. Dakle, znamo da je utakmica bila visokog sigurnosnog rizika, ali to nije visoki rizik zbog policije. Policija je tu da rizik smanji i ona se vrlo pomno pripremala za ovaj događaj, poručio je Božinović.

'Policija je obavila sve ono što je bilo planirano u postupanju, međutim, bila je izložena jednom huliganskom napadu, na koji su policijski službenici odgovorili poštujući pravila struke u skladu sa zakonom. I to će raditi i ubuduće, dodao je ministar unutarnjih poslova.

Nasilje na sportskim natjecanjima, kazao je, širi je društveni problem. 'Znamo da nije samo ova utakmica, imamo dvije utakmice pred nama, obe u Splitu, jedna je finale kupa, druga je reprezentativna, pozivam sve da se spuste tenzije', kazao je Božinović.

'Moja poruka je da policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju između klubova, oni moraju povratiti povjerenje jednih u druge i na prvom mjestu bi trebao biti nogomet. Moraju bolje surađivati. Policija će biti od svake pomoći, mi ćemo inicirati te razgovore, kako bi sjeli za stol jer to nisu nepremostivi problemi, mogu se riješiti dogovorom', dodao je.

'Ono što se dogodilo preksinoć je prešlo sve granice', rekao je Božinović.

Privođenje navijača na sud u Velikoj Gorici Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

'Nikome u nijednom klubu ne može biti u interesu da utakmica protekne tako da se o nogometu danas ne priča. Svi govore o onome što se dogodilo, i treba se govoriti. Ali, ponavljam, mora se razgovarati. Ne može se u sportu razgovarati preko nišana, a pogotovo se neće razgovarati tako da policija zauzima sve medije', rekao je ministar.

'Napad na policijskog službenika je kazneno djelo i tako će biti tretirano, a mora se raditi na prevenciji, a ona je u nadležnosti onih koji se bave sportom, a mi smo tu da im pomognemo, i spremni smo biti inicijatori', rekao je ministar.

  • +40
Sukob Torcide s policijom kod odmorišta Desinec Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Kazao je da komunikacije među klubovima gotovo i nema. 'Kako onda možemo računati da će manifestacije proći bez problema? Policija ne može biti nadomjestak između nedostatka komunikacije između čelnih ljudi klubova', kazao je Božinović.

'Policija je ta koja uvijek dolazi na kraju, a ako treba bit ćemo ovdje na početku', rekao je.

Komentitao je izjavu Ivice Puljka. 'Gospodin to koristi za predizborne aktivnosti. Mi danas govorimo o nasilju, a što je nasilje u Splitu i zbog kakvog nasilja građani moraju ponovno izlaziti na izbore, to najbolje zna gospodin Puljak', kazao je Božinović.