poruka s oltara

Bozanić: Pretjerani individualizam izobličuje obiteljske veze

25.12.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u srijedu s božićnog misnog slavlja u zagrebačkoj Katedrali da se pred suvremenim obiteljima nalaze mnogi izazovi te da sve veću opasnost predstavlja pretjerani individualizam koji "izobličuje obiteljske veze"

Predvodeći misno slavlje Bozanić je rekao da su hrvatske obitelj hrabro tijekom svih minulih razdoblje, često ne pitajući za cijenu, čuvale Božić kao najveće bogatstvo.

"Njihova vjernost Božiću naša je baština. Zato nije pretjerano reći da je odnos Božića i obitelji uzajaman jer obitelji čuvaju Božić, a Božić čuva obitelj", kazao je.

Naglasio je da je Božić obiteljski blagdan jer se upravo u svjetlu Božića okuplja obitelj koja u obiteljskom zajedništvu slavi rođenje Isusa Krista, ali istodobno i sama svetkovina Božića ima obiteljski karakter. "To nam govori o uzajamnoj povezanosti obitelji i Božića", dodao je.

  • +17
Zagreb: Božićna misa u katedrali Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Pred suvremenim obiteljima nalaze se mnogi izazovi. Sve veću predstavlja opasnost pretjerani individualizam koji izobličuje obiteljske veze i u konačnici promatra svakoga člana obitelji kao jedan od, što ima za posljedica da u određenim slučajevima prevladava poimanje pojedinaca kao osobe koja izgrađuje samu sebe prema vlastitim željama koje se shvaćaju kao neka apsolutnost", poručio je Bozanić.

Također je poručio da nijedna obitelj nije prepuštena sami sebi u suočavanju sa životnim izazovima jer je "u našoj sredini prisutan Bog koji se u Isusu rođenom u Betlehemu približio svakoj ljudskoj osobi".

"Kada bi bilo suprotno tada se pred Božić ne bi pojačavala želja članova obitelji da budu zajedno. Božić se ne odriče čovjeka, ne odriče se obitelji i društva u cjelini nego ga nježno dotiče. Božić je darovan svim ljudima", poručio je Bozanić.

Božićnom misnom slavlju u zagrebačkoj Katedrali nazočio je najviši državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz njega su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Željko Reiner, ministri u vladi i brojni drugi. 

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…