TRODNEVNI SKUP

Bozanić o 'materijalnoj i duhovnoj obnovi' Crkve u Hrvatskoj

24.01.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Trodnevnim znanstvenim skupom 'Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva' jutros je izlaganjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića počeo 52. teološko-pastoralni tjedan.

Kardinal je ocijenio kako je tema o doprinosu Crkve europskom zajedništvu i identitetu u sadašnjem trenutku izazovna i zahtjevna.

Upitavši što može biti i kakvom bi trebala postati Europa te kakvo je europsko zajedništvo i što je europski identitet, Bozanić je podsjetio kako je kršćanska vjera dala pečat europskom identitetu

Istaknuo je kako se Crkva u Hrvatskoj nakon nasilne izolacije u vrijeme komunističkoga totalitarizma i započete materijalne i duhovne obnove nalazi u procesima izgradnje novoga europskog zajedništva

Kardinal smatra kako se to zajedništvo ne može graditi samo na gospodarskim i političkim čimbenicima nego i na vrijednostima utemeljnim na kršćanskoj tradiciji.

Ocijenio je i kako se o Hrvatskoj ne može dublje promišljati, a da se ne govori o Europi, jer je Hrvatska od svojih početaka sastavni dio Europe.

Rad skupa pozdravili su i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Hrvatsko mons. Mario Roberto Cassari, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Josip Oslić

Kardinal Puljić je istaknuo kako je važno da se na skupu temeljito utvrde stvari o perspektivi europskoga društva, što bi, kako je rekao, i njima u BiH pomoglo da se na tom putu lakše zauzimaju za vrijednosti. "Nađeni odgovori iz vjere pomoći će nam da se bolesno u društvu liječi", rekao je dodavši kako snagom svoga duha trebamo dati doprinos Europi, ali pritom ne smijemo izgubiti samobitnost svoga hrvatskog naroda.

Mons. Cassari je sudionicima skupa prenio blagoslov Svetoga oca Benedikta XVI. te podsjetio kako hrvatski narod od samih početaka pripada i daje svoj duhovni, kulturni i moralni doprinos Europi. "Danas i u nedavnoj prošlosti vaša zemlja pomaže da se očuva i obnovi zajednička baština kršćanskih vrijednosti", rekao je dodavši kako se divi Crkvi u Hrvata i narodu koji poštuje vlastitu povijest utkanu u njegov život.

Ocijenio je kako je vjera hrvatskoga naroda prijeko potrebna u očuvanju kršćanskih korijena Europe te pozvao Hrvate da bez straha idu naprijed.

Rektor Aleksa Bjeliš je ocijenio kako kao narod trebamo imati samopouzdanja da bismo pripremili našu mladost i na eventualna iznenađenja.

Skup popodne nastavlja rad izlaganjem Mile Babića o teološkom pogledu na Europu.