PASTIRSKO ZALAGANJE

Bozanić dodijelio trajne mandate vjeroučiteljima

06.09.2015 u 11:11

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje tijekom kojega je dodijelio trajne mandate vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama te odgojiteljicama u vjeri s područja Zagrebačke nadbiskupije, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Na početku slavlja prigodnu riječ uputila je predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. Blaženka Valentina Mandarić rekavši da, iako je to već deseti susret u zagrebačkoj katedrali, uvijek je poseban i nov, uvijek novo slušanje i slavljenje Božje riječi te osobito iskustvo zajedništva koje se ne može nigdje tako snažno doživjeti kao u euharistiji.

Zahvalila je kardinalu Bozaniću na iskazanomu povjerenju, njegovu višestrukom pastirskom zalaganju u promicanju vjeronauka i temeljnih odgojnih vrjednota te podršci koju u njemu imaju vjeroučitelji i odgojiteljice.

Govoreći o važnosti uloge vjeroučitelja, vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri, kardinal je istaknuo da su oni izjednačeni s ostalim nastavnicima, no da ipak imaju nešto posebno, a to je kanonski mandat.

'To što činite ne činite samo u svoje ime, nego u ime Crkve. Budite uvijek toga svjesni. Vaša snaga je u tom zajedništvu s Crkvom', ustvrdio je kardinal.


Nakon popričesne molitve uslijedila je dodjela trajnih mandata za 15 vjeroučitelja i vjeroučiteljica te devet odgojiteljica u vjeri. Prije završnoga blagoslova, kardinal se još jednom obratio okupljenima, poručivši im da budu svjedoci radosti tamo gdje djeluju. Budite uvjereni da više od vaših riječi govori svjedočanstvo vašega života, blizine i susretljivosti, rekao je na kraju kardinal Bozanić.

U koncelebraciji su bili biskupski vikar za kulturu mons. Nedjeljko Pintarić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Tonči Matulić, preč. Marko Kovač, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, preč. Đuro Zalar, rektor crkve sv. Martina u Zagrebu, profesori na KBF-u Božo Lujić i Nenad Malović, te vlč. Željko Faltak i nadbiskupski tajnik vlč. Marko Vuković.

Euharistijskom slavlju prethodila je duhovna obnova koju je predvodio Tonči Matulić koji je u nagovoru rekao kako je danas pojam milosrđa nestao iz govora kada je riječ o božanskim atributima. Samim time, smatra Matulić, zanemaruje se i kategorija Božjega milosrđa. S jedne strane sveznalice smo o Božjoj pravednosti kojom druge osuđujemo, a neznalice Božjega milosrđa koje oslobađa od grijeha – rekao je. Napomenuo je da poticaji koje na tragu II. vatikanskog koncila daje papa Franjo, dolaze upravo iz njegova uvjerenja da naslijeđeni obrasci 'sveznalica i neznalica' pridonose krivom shvaćanju Božjega milosrđa.