pozitivan trend

Bosančić o 'baby boomu': Vinkovci bilježe najveći rast novorođene djece na dvogodišnjoj razini

12.03.2021 u 14:39

Bionic
Reading

U gradu Vinkovcima u prošloj godini rođeno je 289 djece, odnosno 32 djeteta više u odnosu na 2019., čime su Vinkovci po rastu broja novorođene djece na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Osijeka, što je rezultat ulaganja u svim područjima, rekao je u petak gradonačelnik Ivan Bosančić

Gradonačelnik Vinkovaca Bosančić u izjavi Hini istaknuo je kako je to rezultat okrenutosti gradskih vlasti prema projektima u čijem su središtu vinkovačke obitelji.

"Porast broja novorođenih beba nastavak je pozitivnih trendova u našem gradu. Vinkovci bilježe najveći rast novorođene djece na dvogodišnjoj razini, a među gradovima su i s najvećim porastom broja prvašića", dodao je.

Bosančić, koji se kao HDZ-ov kandidat bori na lokalnim izborima u svibnju za drugi gradonačelnički mandat, naglašava kako je od prvog dana na čelu Vinkovaca u središtu njegove pozornosti bila vinkovačka obitelj.

"Govorio sam i toga se i danas držim, da gradski proračun mora doći do svakog građanina Vinkovaca, da svaki građanin mora osjetit njegove dobrobiti”, kazao je.

Podsjeća da su gradske vlasti u posljednje četiri godine za naknade za bebe isplatile iz proračuna gotovo 1,9 milijuna kuna, za sufinanciranje djece u vrtićima 40,4 milijuna kuna, za osiguranje jednakih socijalnih uvjeta 4,8 milijuna kuna dok je za stipendije učenicima i studentima isplaćeno 7,2 milijuna kuna.

"Oko 800 učenika svakog dana u našim školama ima osiguran besplatni obrok, a u ovoj, 2021. godini stipendiramo 321 studenta odnosno njih dvostruko više nego u 2017. godini", rekao je Bosančić.

Navodi da je od 2017. u Vinkovcima izgrađeno ili obnovljeno 13 novih dječjih igrališta, izgrađena dva nova sportsko-rekreacijska terena te obnovljeno 18 kilometara staza i 15 kilometara cesta.

Bosančić: Porastao broj poduzetnika, otvoreno novih 1.054 radnih mjesta

Na sva ta ulaganja, dodao je, naslanjaju se i investicije u gospodarski sektor.

Tako je u protekle četiri godine broj poduzetnika u Vinkovcima narastao za novih 130, otvoreno je novih 1.054 radnih mjesta, bruto plaća je u gradu porasla za 867 kuna dok su za 48 posto porasli poslovni prihodi vinkovačkih poduzetnika.

"Tijekom pandemije koronavirusa, koja nas još uvijek uvelike ograničava, nastojali smo pomoći koliko smo mogli te je 817 vinkovačkih poduzetnika koristilo covid-19 mjere pomoći Grada", kaže gradonačelnik.

Izrazio je i zadovoljstvo što je Industrijska zona Zalužje popunjena u cijelosti dok je popunjenost Poduzetničko-industrijske zone Jošine 89 posto. Popunjenost Tehnološkog parka je 100 posto, a Poduzetničkog inkubatora 83 posto, naveo je Bosančić.

Naglašava i da je zahvaljujući EU sredstvima Proračun Grada Vinkovaca u protekle četiri godine isto toliko puta porastao, dok su ukupna ulaganja u razvoj Vinkovaca u tom razdoblju iznosila gotovo 1,5 milijardi kuna, od kojih su 83 posto bespovratna sredstva EU.