OPASNOST PO ZDRAVLJE

Borzan traži pomoć EU-a protiv komaraca

10.06.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Nakon povlačenja vode i početka procjene štete na poplavljenom području Slavonije građani i vlast moraju se nositi s posljedicama katastrofe. Jedna od njih je i nekontrolirano širenje i najezda komaraca kao potencijalnih kliconoša

Naime izlijevanjem vode na velika područja ona su postala pogodan teren za razmnožavanje komaraca koji su problem u Slavoniji i u normalnim uvjetima. Ako se tome dodaju nesanirane životinjske lešine i drugi elementi koji pogoduju razvoju i širenju bolesti, evidentna je opasnost od ugroze javnog zdravlja, navode iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.

Hrvatske vlasti su već započele s operacijom zaprašivanja i monitoringa komaraca, no taj problem se ne može riješiti samo akcijama na teritoriju RH i stoga naše službe pružaju pomoć Srbiji i BiH. Kontrola najezde komaraca zahtijeva velika financijska sredstva koja će se pronaći u državnom proračunu, no Hrvatska kao članica Europske unije ima pravo zahtijevati europsko sufinanciranje, pogotovo jer pruža pomoć susjednim zemljama.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane EP Biljana Borzan poslala je pismo u kojem traži pomoć od europskih institucija pri rješavanju problema s komarcima. Pismo je poslano europskom povjereniku za zdravlje Toniju Borgu, europskoj povjerenici za katastrofe i hitne slučajeve Kristalini Georgijevoj i direktoru Europskog centra za sprečavanje i kontrolu zaraze, dr. Marku Sprengeru.

Borzan u pismu opisuje razmjere štete i upozorava na opasnost koja prijeti građanima EU-a ako se ne spriječi nekontrolirano razmnožavanje komaraca. Nadalje, zastupnica traži hitno pružanje logističke i financijske pomoći relevantnih institucija i agencija Europske unije.

'Poplava se povukla, a sada predstoji velik posao. U tim krajevima Hrvatske komarci su problem i bez posljedica kakve je donijela ova katastrofalna poplava. U ovim uvjetima komarci su ne samo problem, nego i velika opasnost i stoga nema vremena za čekanje. Hrvatska sama provodi zaprašivanje, no posao je ogroman i hitan. Kada je nedavno posjetio poplavljene krajeve, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je kazao kako će EU pomoći Hrvatskoj u sanaciji štete. Sada je prilika da se ta pomoć i materijalizira', komentirala je Borzan.