TRAŽI SE JEDINSTVEN NASTUP

Borrell: Rusija ne želi razgovarati s EU-om, nego s pojedinim članicama

16.06.2021 u 17:10

Bionic
Reading

Europska unija mora jedinstveno nastupati prema Rusiji s kojom ne može računati da će skoro poboljšati odnose, izjavio je u srijedu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, dok se u Ženevi održava rusko-američki samit.

“Rusija ne želi razgovarati s Europskom unijom, više voli izravno razgovarati s nekim članicama koje su u njezinim očima važne. Europska unija mora pokazati jedinstvo kako bi prisilila Rusiju da razgovora s njom”, rekao je Borrell.

On je u srijedu predstavio dokument o odnosima EU-a s Rusijom s preporukama kako poboljšati provedbu europske politike prema Rusiji. O tim preporukama će sljedeći tjedan na samitu razgovarati čelnici država članica EU-a.

“Ako države članice odobre ove preporuke, trebat će osigurati da ih se poštuje i da ne dopuste Rusiji da nas podijeli”, rekao je Borrell.

Istaknuo je da ne treba tako skoro očekivati bolje odnose između EU-a i Rusije.

“U sadašnjim okolnostima obnovljeno partnerstvo između Rusije i EU-a koje bi omogućilo tješnju suradnju čini se dalekom budućnošću”, rekao je visoki predstavnik.

Kako bi se suočila sa strateškim izazovom koji predstavlja Rusija, Komisija i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku predlažu da Unija istodobno odbija rusko ponašanje, vrši pritisak i vodi dijalog s Rusijom kako bi se rusko vodstvo pridobilo za konstruktivniji angažman.

“To je neophodno za zaustavljanje neproduktivnog trenda u naši odnosima”, kaže Borrell.

Kada bi to politički uvjeti dopuštali, postojao bi znatan potencijal za suradnju između EU-a i Rusije.

“Ali, ruska vlada aktivno slijedi ciljeve koji idu u suprotnom smjeru. Često izaziva i podriva međunarodno pravo i ključna načela OESS-a i Vijeća Europe na koja se obvezala. Pokušava utjecati, miješati se i destabilizirati EU i njezine članice i naše partnerske zemlje. Sve više koristi političku represiju, ugrožava ljudska prava i temeljne slobode kako bi očuvala trenutni politički i ekonomski poredak u zemlji”, navodi Komisija.

EU najavljuje da će osuđivati kršenja ljudskih prava i isticati da Rusija ustrajno krši međunarodno pravo u Ukrajini, Gruziji i drugdje.

Također će nastaviti na odgovarajući način reagirati na zlonamjerne poteze  ruske vlade, uključujući hibridne prijetnje, te će nastojati ograničiti resurse koje ruska vlada koristi za provođenje  svoje remetilačke vanjske politike.

Komisija ističe da Unija mora postati snažna i otporna kako bi se suprotstavila ruskim pokušajima podrivanja njezinih interesa.

Predlaže se da Unija razvija svoje obrambene kapacitete i kibernetičke sposobnosti protiv hibridnih prijetnji i bolje koristi poluge koje pruža europska energetska tranzicija.