TREĆI POKUŠAJ

Boris Johnson pozvao na izbore 12. prosinca

24.10.2019 u 21:42

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak se založio za parlamentarne izbore 12. prosinca te je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Johnson je u pismu vođi oporbenih laburista Jeremyju Corbynu napisao kako će dati parlamentu više vremena za razmatranje njegova sporazuma o Brexitu, ali je istaknuo da oporba mora podržati izbore u prosincu.

Ovo je Johnsonov treći pokušaj raspisivanja prijevremenih izbora, a prethodni pokušaji bili su neuspješni jer nije skupio većinu u parlamentu potrebnu za raspisivanje izbora.

  • +6
Brexit Izvor: Profimedia / Autor: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

U ponedjeljak su parlamentarci podržali Johnsonov dogovor o Brexitu, odnosno prihvatili su da sporazum ide o drugo čitanje, što bi omogućilo da se o sporazumu raspravlja i na njega stavljaju amandmani.

Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasovali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom.

Laburisti su poručili da će podržati raspisivanje izbore samo ako imaju garanciju da je Brexit bez dogovora nemoguć.

"Parlament je odbio donijeti odluke. On ne može onemogućiti glasačima zamjenu novim parlamentom koji može odlučivati", napisao je Johnson Corbynu.

"Prenošenje ove paralize u 2020. imalo bi opasne posljedice za poslovanje, radna mjesta i za temeljno povjerenje u demokratske institucije, koje je već teško oštećeno ponašanjem parlamenta poslije referenduma. Parlament ne može više držati zemlju u zatočeništvu", stoji u Johnsonovom pismu.

Čelnica Donjeg doma britanskog parlamenta u sjeni, laburistica Valerie Vaz nije rekla hoće li laburisti glasati za raspisivanje izbora, već je samo kazala da će laburisti pričekati što će EU reći o odgodi u petak.

Čini se da se Johnson još uvijek nada da će parlament do 6. studenog, kada će ga Johnson raspustiti, ratificirati sporazum koji je sklopio s EU-om prošloga tjedna.

"To bi značilo da bi imali Brexit prije izbora 12. prosinca, ako parlamentarci tako odluče", stoji u pismu.

Ako EU odgodi datum za britansko napuštanje EU-a do siječnja, tada laburisti ne bi imali izgovor jer bi se uklonila "prijetnja" brexita bez sporazuma.

  • +13
Prosvjed protiv Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

U srijedu je čenica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon nagovijestila da će SNP možda glasati za raspisivanje izbora.

Uz 35 zastupnika SNP-a Johnsonu vjerojatno ne bi bila potrebna podrška laburista za raspisivanje izbora.

Prosječno, prema istraživanjima javnog mišljenja imaju prednost u podršci od 10 postotnih bodova ispred laburista, prema Britain Elects.

Britanski parlament će u ponedjeljak glasati o raspisivanju prijevremenih izbora.