rasprava

Borić (HDZ): Oporba želi povući zakon jer nekom odgovara nered; Puljak: Zakonom će se dopustiti lov u mutnom

25.01.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Borić je ocijenio ocijenio kako oporba želi da se prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama povuče jer nekome odgovara nered u pomorskom dobru dok Marijana Puljak (Centar) smatra da će se zakonom dopustiti nastavak lova u mutnom

Josip Borić (Klub HDZ-a) rekao je da je sadašnji zakon iz 2003. koji je donijela tadašnja vladajuća koalicija predvođena SDP-om, zastario i ne uređuje određene situacije na pomorskom dobru.

Također, nije ga adekvatno zaštitio, a omogućio je i ograđivanje plaža.

Poručio je oporbi da im je ovo šansa da se odmaknu od nekih skupina koji u tome imaju interesa. Stoga, istaknuo je, nije HDZ začudila želja oporbe da se ne donese ovaj zakon i povuče jer nekome odgovara nered na pomorskom dobru. 

"Ako piše da nema ograđivanja plaža, a to piše u člancima 83. i 84., onda nemojte to plasirati građanima. Idete na njihovu emociju. I ja bih se naljutio da mi netko ukrade plažu", poručio je Borić.

Istaknuo je i kako će ovim zakonom lokalna samouprava konačno imati jaču ulogu, a predstavnička tijela će kroz vlastite planove upravljanja pomorskim dobrom moći jasno propisati što će raditi na tom prostoru. 

Marijana Puljak (Klub Centra i Glasa) smatra da ovakav zakon može poslužiti samo za legalizaciju dosadašnjih pogodovanja i  dopustiti nastavak lova u mutnom.

Navodeći kako se prijedlogom zakona uvode nove službe koje bi trebale kontrolirati koncesije i komunalni redari, ocijenila je da su nejasne njihove nadležnosti, preklapaju se i tako se ostavlja mogućnost za različita tumačenja i prebacivanje odgovornosti.

"To je otvoreni put za kaos i nered", poručila je Puljak pozvavši da se prijedlog zakona povuče iz procedure. 

Arsen Bauk (Klub SDP-a) rekao je kako su i predlagatelji i Klub HDZ-a, najavivši da će do drugog čitanja popraviti nejasnoće, potvrdili sve zamke koje se kriju u zakonu na što je upozoravala oporba.

Bauk je predložio i da se zakonom jasnije definiraju razgraničenja u ovlastima države, županije te gradova i općina.

I Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) upozorila je na puno nedorečenosti u prijedlogu rekavši kako fizička ograda nije jedini način da se građanima ograniči pristup javnom dobru.

Navela je i da se pristup može ograničiti i čuvarima koje angažira koncesionar, ali i odlukom o stupnju ograničenja opće upotrebe.

"Nemojte da plaže na kojima smo mi učili plivati budu nedostupne našoj djeci", poručila je Glamuzina.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) upitala se koliko je koštala kava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Zagrebu.

"Da li je Plenkovićev bruxellski miraz upravo naša obala, gdje se nas sada ucjenjuje s planom oporavka i otpornosti da nećemo dobiti novac ukoliko ne donesemo ovakve zakonske izmjene. Neće vam proći", poručila je.