humanitarna stanka

Borell: Sada je najvažnije da humanitarna pomoć uđe u Gazu

23.10.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije Josep Borrell priključio se u ponedjeljak pozivima na humanitarnu stanku u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa kako bi se dopremilo više pomoći u Gazu

"Sada je najvažnije da humanitarna pomoć uđe u Gazu", rekao je Borrell novinarima nakon dolaska na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.

Borrell je rekao da će ministri razgovarati o pozivu glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa na stanku kako bi se omogućilo da mnogo više humanitarne pomoći za palestinske civile uđe u Gazu.

"Ne mogu predvidjeti rezultat sastanka, ali to je svakako nešto o čemu će ministri morati raspravljati... Glavni tajnik Ujedinjenih naroda je to jako tražio", rekao je Borrell.

"Osobno mislim da je potrebna humanitarna stanka kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne i bude raspodijeljena", rekao je.

Zbog užasnih sanitarnih uvjeta u Pojasu Gaze u porastu su vodene kozice, šuga i dijareja, objavili su u nedjelju Ujedinjeni narodi.

  • +10
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Ured UN-a za hitnu pomoć (OCHA) rekao je da je jedan od razloga to što su se ljudi morali oslanjati na prljavu vodu zbog nedostatka pitke vode.

UN upozorava da će se broj slučajeva bolesti povećati ako vodoopskrbni i sanitarni objekti brzo ne dobiju struju ili gorivo za nastavak rada.

U nedjelju je u Gazu ušlo oko 14 kamiona s osnovnim lijekovima i nešto hrane, ali i, što je još važnije, četiri kamiona pitke vode, piše BBC. Radi se o drugom konvoju pomoći.

Oko 35 kamiona je ušlo u Gazu u posljednja dva dana, a prema procjenama UN-a dnevne potrebe stanovnika Gaze su 100 kamiona.