težnja miru

Borell otkazao posjet Kini zbog zaraze koronavirusom, no svejedno im je poslao poruku

14.04.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da će Europi biti teško vjerovati Kini ako ne pokuša pronaći političko rješenje ukrajinske krize

To je dio govora koji je Borrell trebao održati u think tanku u Pekingu u petak, ali je morao otkazati putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom. Pripremljeno obraćanje objavljeno je na web stranici EU-a.

"Europskoj uniji će biti iznimno teško, ako ne i nemoguće, održati odnos povjerenja s Kinom, što bih volio vidjeti, ako Kina ne doprinese traženju političkog rješenja temeljenog na povlačenju Rusije iz ukrajinskog teritorija", upozorio je Borrell.

"Neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije vjerodostojna", rekao je Borrell. Pozvao je kineskog predsjednika Xija Jinpinga da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i da Kina osigura više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

  • +14
Rat u Ukrajini - ukrajinski vojnici u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Xi se dva puta susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom. 

Kina je rekla da se protivi napadima na civile i na nuklearna postrojenja u dokumentu o Ukrajini u veljači, ali se suzdržala od otvorenog kritiziranja Rusije zbog djelovanja u toj zemlji.