PADA GRAD KOBANE

Borci islamske države na turskoj granici

04.10.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Borci Islamske države zatvaraju obruč oko sirijskog grada Kobanea na granici s Turskom. Kurdski borci pružaju otpor i upozoravaju na masakr koji prijeti gradu padne li u ruke islamista.

Unatoč zračnim napadima međunarodne koalicije, stisak Islamske države oko sjevernog sirijskog grada Kobanea sa većinski kurdskim stanovništvom ne popušta. Glavna kurdska vojna organizacija u Siriji YPG pozvala je sve sunarodnjake da pomognu u obrani grada i suprotstave se militantima. Islamisti su prišli na kilometar Kobaneu, stižu vijesti o minobacačkoj vatri na dijelove grada, a lako naoružani kurdski borci teško odolijevaju tenkovima i topništvu Islamske države.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da će njegova država učiniti sve što može da spriječi katastrofu u Kobaneu, ali nije pojasnio kako. Nakon odluke turskog parlamenta da podrži akcije u Siriji, Damask je upozorio da će svaka intervencija biti smatrana agresijom.

Inače Asadove snage ovih su dana ostvarile nekoliko pobjeda nad islamistima pored Aleppa i zaprijetile prekidanjem njihove opskrbe.

Recimo da su iračke snage oslobodile grad Dhuluiyu 70 kilometara od Bagdada iz ruku islamista.

Sjedinjene države zabilježile su i prvu žrtvu u akciji protiv ID. Jedan marinac poginuo je u skoku iz helikoptera u Perzijskom zaljevu.