povjerenstvo odlučilo

Boravak Grabar Kitarović u vili na Visu nije sukob interesa; Bandiću prijeti kazna od 30 tisuća kuna

08.02.2019 u 11:47

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je na sjednici u petak da neće pokrenuti postupak u slučaju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je zbog povrede prava kazna određena zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

Postupak protiv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović neće se pokrenuti jer nije utvrdilo postojanje okolnosti za utvrđivanje sukoba interesa vezano za boravak u vili na otoku Visu 2017. godine, rečeno je na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, javlja Dnevnik.hr.

U slučaju gradonačelnika Zagreba Milana Bandića predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala je kako je utvrđena zloporaba prava koja mu pripadaju kao gradonačelniku jer su Grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovor o zastupanju s odvjetničkim društvom Hanžeković. Predložila je sankciju od 30.000 kuna plativo u 10 rata.

Povjerenstvo je upozorilo da je Milan Bandić bio u odnosu ovisnosti jer mu je upravo Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz pritvora. Novaković je navela da se odvjetnički ured Hanžeković jedini se javio na objavljeni natječaj, a ugovore je potpisao upravo Bandić. Kroz poslovni odnos s Gradom Zagrebom odvjetničko društvo ostvarilo dobit jer je vrijednost potpisanog ugovora 25 milijuna kuna za godinu dana, piše N1.

Milan Bandić o slučaju se očitovao pismenim putem, a Povjerenstvo će o predloženoj sankciji odlučivati naknadno.

  • +10
Nataša Novaković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Povjerenstvo je predlažilo da se ne pokreću daljnji postupci protiv ministra branitelja Tome Medveda kao ni protiv potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Na sjednici se raspravljalo i o predmetu protiv Milorada Pupovca. Protiv njega je 2017. podnesena prijava od udruge U ime obitelji' jer je 'bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo'.

Pupovac se o predmetu očitovao pred Povjerenstvom te kazao kako je 2016. sudjelovao u raspravi i ostao prisutan na glasovanju. Napomenuo je kako se tada vodila antimanjinska politika te je manjinama uskraćivan novac.

Dodao je i kako ni u njegovoj kao ni u memoriji Savjeta za nacionalne manjine nije zabilježeno da je tada glasovao, ali da će prihvatiti odluku Povjerenstva. Članica Tatjana Vučetić predložila je donošenje odluke da je Pupovac prekršio zakon, a glasat će se kasnije.

Na tapetu je i varaždinski župan Radimir Čačić, sisački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te bivši gradonačelnik Petrinje Branko Kutija.