HŽ INFRASTRUKTURA

Borac protiv korupcije pao na Antikorupcijskom vijeću

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 04.08.2009 16:13
  • Objavljeno 04.08.2009 u 15:32
branimir jerneić

branimir jerneić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Krunoslav Pavlina

Novom predsjedniku Uprave HŽ Infrastruktura Branimiru Jerneiću, koji je na tu dužnost imenovan kako bi uveo reda i borio se protiv korupcije u HŽ-u, Antikorupcijsko vijeće je u travnju odbilo izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera

Kao državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) Branimir Jerneić u travnju je saborskom Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije podnio Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti ministarstva Božidara Kalmete.

Kako ističe predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović (SDP), većina članova odbila je prihvatiti njegovo izvješće jer 'nije dao niti jedan suvisli odgovor na pitanja o korupciji, nepotizmu i problemima u javnim nabavama u HŽ-u HC-u i HAC-u'. Zatražili su tada Kalmetino ministarstvo da izradi detaljnu analizu korupcijskih rizika te da predloži konkretne planove, s rokovima i nositeljima - u cilju otkrivanja korupcije i sankcioniranja počinitelja.

Jovanović tvrdi da je Antikorupcijsko vijeće posebno ukazalo na nepostojanje planova za borbu protiv korupcije u HŽ-u, HC-u i HAC-u.

'Do danas ništa od onoga što smo tražili nije učinjeno, a najnovije afere koje potresaju i HŽ i HAC pokazuju da je korupcija u Kalmetinom ministarstvu sastavni dio poslovanja. Potpuno je neprihvatljivo da državni tajnik Jerneić, koji je uz Kalmetu bio direktno zadužen i odgovoran za zakonitost poslovanja spomenutih tvrtki, sada dolazi na čelo jedne od njih', ističe Jovanović. On smatra da je Jerneić jedan od direktno odgovornih za tragičnu željezničku nesreću nagibnog vlaka u kojoj je poginulo šest ljudi.

Damir Gilbušić / CROPIX

Damir Gilbušić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Gilbušić

Božidar Kalmeta - još jedna u nizu afera u njegovom resoru
Apsurdna pravila Akcijskog plana

Ministru Kalmeti poslali smo upit kako to da je za borbu protiv korupcije u HŽ-u zadužen baš Jerneić, koji je pao na Antikorupcijskom vijeću.

U opširnom odgovoru koji potpisuje Ivana Juričić, tajnica Kabineta ministra Kalmete, ističe se kako je Jerneićevo izvješće bilo prvo takvo izvješće od strane Ministarstva upućeno Nacionalnom vijeću te da su se pri njegovoj izradi vodili samim Akcijskim planom, uz Strategiju suzbijanja korupcije i mjerama Akcijskog plana. Naglašavaju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije nositelj nijedne posebne mjere borbe protiv korupcije nego samo općih mjera Akcijskog plana.

Naime, samo se nositelje antikorupcijskog Akcijskog plana obvezuje konkretnim mjerama - na ostale se odnose opće mjere borbe protiv korupcije. Samo su nositelji obvezni podnositi izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera Ministarstvu pravosuđa i Antikorupcijskom vijeću?! Kalmetino ministarstvo moglo je, dakle, podnošenje antikorupcijskog izvješća i izbjeći, ali ga je ipak podnijelo. Jovanović priznaje da je to točno i smatra da su te odredbe apsurdne.

Ministarstvo prometa: Jerneić nije mogao detaljnije odgovarati

Iz Ministarstva prometa poručuju kako su nastojali da Izvješće bude transparentno, jasno i informativno te u skladu sa zahtjevima i smjernicama samog Akcijskog plana.

'Naknadna pravila o tehničkom dijelu izvješća od strane Vijeća nikada nisu dostavljena. Pitanja za koja se ističe da predstavnici MMPI-ja nisu bili u mogućnosti odgovoriti na sjednici Nacionalnog vijeća odnosila su se, između ostalog, na pitanje o istražnom postupku protiv osoba osumnjičenih za korupciju unutar HŽ-a, a na koje zbog interesa istrage kao i zbog činjenice da je isto u nadležnosti pravosudnih tijela nije bilo moguće odgovoriti', kaže Kalmetina suradnica i upozorava da je upravo MMPI podnio kaznenu prijavu protiv spomenutih, osumnjičenih osoba.

Iako Jovanović tvrdi da su od Jerneića službeno tražili detaljnu analizu, planove borbe protiv korupcije s jasno istaknutim rokovima i nositeljima mjera, u MMPI-ju to negiraju. Tvrde da do danas nisu dobili službeni zahtjev Antikorupcijskog vijeća.

Šefica Kalmetinog kabineta Ivana Juričić na kraju je naglasila da će se njihovo izvješće, kao i sama borba protiv korupcije, s vremenom unapređivati.

'U svjetlu navedenog, a obzirom na nultu stopu tolerancije na korupciju, ne možemo reći da dok ima i jednog koruptivnog segmenta u društvu, izvješće o istom može biti potpuno prihvatljivo', zaključila je Juričić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi