ZAOKRET

Bolivijska vojska prihvaća socijalizam

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 16.11.2010 17:03
  • Objavljeno 16.11.2010 u 14:23
Evo Morales

Evo Morales

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ista ona bolivijska vojska koja je 1967. ubila argentinsko-kubanskog marksističkog revolucionara Ernesta Che Guevaru i koja je rušila demokratske vlade u ime borbe protiv komunizma (naročito između 1964. i 1982), sada, iz usta njezina glavnog zapovjednika, generala Antonija Cueta, čini zaokret od 180 stupnjeva i prihvaća socijalizam, antiimperijalizam i antikapitalizam

Izjave generala Cueta iznenadile su, navodno, kolege po oružju, ali pobune nema. Vidjelo se to ove nedjelje prigodom proslave 200. godišnjice oružanih snaga Bolivije tijekom srdačnog druženja generala i svježe operiranog predsjednika socijalističkog lidera Eva Moralesa

General Cueto istaknuo je da novi ustav promovira vojsku kao socijalističku i egalitarnu instituciju te da se kao takvi 'bolivijski vojnici proglašavaju antiimperijalistima jer u Boliviji ne smije postojati nijedna strana sila koja će nametati građanima ponašanje ili koja će ugroziti suverenost'.

Cueto
je dodao da je njegova 'antikapitalistička pozicija' prouzročena spoznajom da kapitalizam uništava eko-sistem, te je pozvao sve narode na spašavanje planeta.

Prvi je to, zapravo, put da se vojska u Boliviji službeno ideološki pozicionira bez obzira na dugu povijest služenja američkim hegemonskim interesima zbog kojih je vojska često ordinirala putem diktatura i vojnih udara.

Predsjednik Morales je kazao da je bolivijska vojska i rođena kao protuimperijalistička sila koja se borila protiv španjolske dominacije.

Utjecajan povjesničar i umirovljeni visoki časnik Fernando Sánchez Guzmán ustvrdio je da je posrijedi nonsens. Naime, kaže da je deplasirano i nemoguće jednoj tako širokoj i kompleksnoj organizaciji nametnuti tako uski ideološki okvir, a izjave generala Cueta okarakterizirao je kao osobno ulizivanje vladajućoj stranci Eva Moralesa koje ne obavezuje i neće promijeniti stil života i rada kolegama časnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi