PRAVNO NASILJE

Bolesna žena istjerana iz kuće

Bionic
Reading

Tužna je sudbina 62-godišnje Splićanke Božene Škrabić kojoj je dugih 30 godina skladište Union-Dalmacije bilo jedini dom

Skladište nestale tvrtke nalazi se na zemljištu obitelji Matić, čiju je vilu iz 19. stoljeća, za 60 milijuna kuna, hipotekom Zagrebačke banke nedavno kupio splitski poduzetnik Željko Kerum.

Obitelj Matić, bez sudskog rješenja, naložila je gospođi Škrabić, teško oboljeloj od karcinoma, da napusti svoj nekad topli dom i dvor Matićevih na Bačvicama.

'Imam rješenje Union-Dalmacije iz 1978. godine o korištenju prostora koji mi je jedini dom. Nemam ništa da se Matićevima vrati ono što im je oduzeto, ali zašto se meni sada nanosi nepravda. Niti su Matićevi pokrenuli sudski postupak protiv mene, niti se vodi ikakav spor za deložaciju', kroz suze će Škrabić, dok joj susjedi pomažu preseliti stvari - željezo i plastične boce čijom prodajom preživljava ova splitska beskućnica.



'Matići mi cijelo vrijeme prijete. Evo, sad mogu reći kako su mi prošle godine prijetili kako će me preorati bagerom i baciti bombu. Pa ja sam samo čovjek, a ne životinja. Cijeli život sama sam se borila za sebe, svoju kćer i malog unuka. Samo tražim krevet u staračkom domu. Prodavat ću plastične boce i željezo, preživjet ću nekako, ali ne želim da mi oduzmu dostojanstvo. Ne želim', kaže Škrabić, dok je iza sjene visokog zida skladišta iznenada izronio Petar Matić, njegov sin, rođakinja Aranka Boraska, uz pratnju uniformiranog zaštitara od nekih 120 kilograma žive vage, piše Slobodna Dalmacija.

'Ne želim ništa komentirati, želim vam svako dobro', dobacio je hladni Matić, kojeg je u stopu pratio zaštitar.