'štetan i nepotreban'

BM 365: 'Dugoročan kredit Zagrebačkog holdinga ide na ruku bankama'

08.02.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Stranka Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti u srijedu je ocijenila da je dugoročan kredit Zagrebačkog holdinga iz rujna prošle godine od 240 milijuna eura "štetan i nepotreban kredit, jer ide na ruku bankama i bankarskim lobijima i interesnim skupinama".

"Prvog ožujka dospijeva prva rata otplate kredita koja će iznositi više od 16 milijuna eura, premda je ugovorom o kreditu deklarirana da iznosi 14 milijuna eura", rekao je predsjednik stranke Slavko Kojić na konferenciji za novinare. Samo u tom prvom obroku imat ćemo dva milijuna eura više za platiti nego što je to bilo deklarirano u rujnu 2022., dodao je.

Rekao je da će se isto dogoditi i u rujnu te će se ukupno četiri milijuna eura "baciti u vjetar". Objasnio je da je to posljedica rasta referentne kamatne stope (euribor). Rekao je da euribor raste "bezglavo", povećan je više od tri puta, odnosno više od 200 posto i zato je kamata od one deklarirane iz rujna prošle godine porasla za više od 50 posto.

"Ako promatramo ukupno razdoblje otplate kredita od sedam odnosno 11 godina, vidimo da je deklarirano 492 milijuna kuna, a sada je već 750 milijuna kuna. Dakle, gotovo 250 milijuna kuna u ovom momentu više treba Grad Zagreb vratiti novca nego što je deklarirano", rekao je Kojić. Ustvrdio je da se to nije smjelo dogoditi, a dogodilo se, kaže, zbog krive procjene onih koji su o tome odlučivali, a to je uprave Zagrebačkog holdinga i Grada.

Problem je, kaže Kojić, i to što su kao instrument osiguranja povrata kredita date nekretnine od oko 740.000 četvornih metara, te se reklo da te nekretnine nisu interesantne Gradu za generiranje prihoda. Kojić kaže da veliki dio tih nekretnina treba monetizirati, jer da ih se monentiziralo, vratili bi se krediti koji su se refinancirali, te ne bi imali niti ovaj kredit.

On misli da će građani to platiti kroz povećanje cijena komunalnih usluga zato što će se kroz velike kamate banke naplaćivati i okoristiti. "Stoje li iza toga interesne skupine iz područja bankarstva ili područja nekretnina", upitao je Kojić. Komentirajući što gradska vlast kaže da je njegova stranka, odnosno bivša vlast, dovela Holding na rub kolapsa, a sada će Holding zabilježiti suficit, Kojić kaže da bi pričekao taj izvještaj o suficitu.

Kaže da je "notorna laž" da gradska vlast refinancira "Bandićeve kredite" jer iz njihovog dokumenta piše da je učešće Bandićevih kredita u kreditima koji se refinanciraju 40 posto, a njihovih kredita koji su oni natukli u godinu dana je 60 posto.