Blur i Damon Albarn vratili su se u velikom stilu!

Blur i Damon Albarn vratili su se u velikom stilu!

29.05.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Primavera Sound je moj omiljeni glazbeni festival. Ne samo zbog činjenice što se održava u mojem drugom domu Barceloni, nego zato što već drugu godinu za redom ovdje slušam neke od najvažnijih bendova mog života.


Nebitno jesu li obilježili određenu glazbenu epohu, našu mladost ili su trenutačno u špici, ali vjerujte mi kad tad će zasvirati na nekom od gigantskih stageva Primavera Sound festivala koji je ove godine bio još veći, bolji i raskošniji u svakom smislu. Još da su nam viši autoriteti poslali toplije vrijeme, gdje bi nam bio kraj. Naime, smrzli smo se k'o zečevi.

Nepregledne betonske konstrukcije monumentalnog Parc del Fòrum djeluju toliko moćno kao da žele zaštiti 140-ak tisuća duša gladnih dobre muzike. Na trenutke mi se činilo kao da koncerti dolaze a la carte. Kad sam pomislila da teško itko može primirisati trosatom The Cureu, genijalnom Justiceu, Refusedu, Kingsima, Rufusu i ostatku prošlogodišnjeg lineup-a, stanem pred genijalne Tame impala, Django Django, Postal Service, The Knife, Crystal Castles, The Jesus and Mary chain, Phoenix, James Blake, The Babies, Local natives itd.


Btw, fotografije koje upravo gledate napravio je mladi i talentirani fotograf Thomas Kosikowski. Sutra vam donosimo fotogaleriju stylish posjetitelja Primavere. Vjerujte bilo je svega.

Tame impala
Django Django
Phoenix
The Postal Service
Solange
James Blake
Crystal Castles








Ipak vrhunac festivala bio je kada je na ogromni Heineken stage izašao glavom i bradom Damon Albarn iz Blura. Da, da, upravo onaj za kojim smo sve klinke u 90-ima kidale vene (a znam da ni muškima nije bio mrzak). Bilo je nestvarno, posebno za onu nekolicinu sretnika koji su se našli pod Damonovim turom kad je na Girls and Boys ušao među publiku.

Who like boys to be girls

Who do boys like they´re girls

Who do girls like they´re boys

Always should be someone you really love
Blur



Zadnji dan festivala opet sve iovo nanovo. Ako grungeri i rockeri nisu prethodnog dana došli na svoje s The Jesus and the Mary Chainom i Schellacom onda zasiguro jesu s Meat Puppetsima. Bilo je nestavrno čuti uživo nešto što je Nirvana svirala na svom Unpluggedu, a Lake of fire u izvedbi Puppetsa je zasigurno najduža stvar koju sam ikad čula live.

Meat Puppets


Po treći put do sada, srce mi je zarobio Nick Cave. Koncert je bio živi sex, kao i sam Nick, ali i genijalni Bad Seedsi. Zadnje što sam čula na Primaveri je nešto čemu sam se istinski veselila, a to je bio odličan The Knife. Trebam li što dodati?

Nick Cave and the Bad Seeds
The Knife
Photos: Primavera Sound



Festivalska sezona u Hrvatskoj samo što nije započela, a FOR je festival koji po mojem skromnom mišljenju najviše obećava ove godine. Osim što dovode nekoliko imena s Primavere, mislim da su Pakleni otoci, mjesto gdje će se ovaj trodevni festival održati, genijalna kulisa. U sljedećem postu, koji ću objaviti već danas, informirat ću vas detaljnije o lineup-u, ulaznicama koje su za vlasnike putovnica s područja bivše Juge upola jeftinije i naravno odigrat ćemo i jednu nagradnu igru.

Stay tuned!